Rozijnenbroodjes met amandelspijs

Rozijnenbroodjes met amandelspijs. Een mini kerststol met amandelspijs dat is wat deze kleine broodjes eigenlijk zijn. En ze zijn heerlijk voor bij het Kerstontbijt. Een gezond ontbijtrecept wat je makkelijk zelf maakt.

Klik hier om direct naar het recept te gaan.

Kerstontbijt

Het Kerstontbijt, ik probeer er vaak zelf toch wat gezonds van te maken, omdat je al meer dan genoeg (ongezond) eet tijdens deze dagen. Ik had daarom gisteren besloten dat ik kleine noten/rozijnenbroodjes met spijs wilde maken. Vroeger hadden we thuis altijd zo’n kerststol, maar daar bleef veel van over en daarom wilde ik een mini kerststol met amandelspijs maken.


Plakkerig deeg

Enthousiast ging ik ermee aan de slag gisteren, maar het deeg was wel heel erg plakkerig en nat dat ik er geen vertrouwen in had dat het nog goed zou komen. Toch heb ik de broodjes in de oven gezet in de hoop dat het inderdaad goed kwam. Ze kwamen mooi uit de oven en Jens had honger en wilde er dus graag eentje proberen. Ik dacht even dat hij een grapje maakte, maar hij was serieus toen hij zei dat hij dit het lekkerste gerecht vond wat ik tot nu toe ooit gebakken had. En ik kan het beamen want ze zijn echt mega goed gelukt en super lekker!


Kerst

Wij zijn gisteren al een beetje begonnen met het vieren van Kerst door nóg lekkerder te eten dan we altijd al doen. Op Kerstavond eten we traditiegetrouw al 3 jaar lamsrack met honing/portsaus. En sinds ik vorig jaar de website biologischnatuurvlees.nl heb ontdekt is dat dé plek waar we het vlees bestellen. Dit vlees is zo lekker dat kun je bijna niet beschrijven, het is vlees van runderen en schapen van de Stichting Natuurlijke Begrazers. Deze dieren zijn in vrijheid opgegroeid en leven in de Nederlandse natuurgebieden waar ze dus alleen maar natuurlijk voedsel eten, geen antibiotica, groeihormonen of andere kunstmatige toevoegingen bevatten wat maakt dat het vlees zo lekker is.


Stoofvlees

En toen ik dat lamsvlees ging bestellen, had ik al bedacht om ook stoofvlees mee te bestellen zodat we daar lekker van konden genieten en dat hebben we gisteren zeker gedaan! ’s Middags ben ik al aan het vlees begonnen en het heeft ongeveer 4 uur opgestaan en het was echt ontzettend lekker, met verse frietjes uit de oven erbij was onze maaltijd helemaal compleet. Vanavond dus onze eigen Kerstavond waarbij we ook 3 gangen gaan koken met een vegetarisch voorgerechtje van gevulde kastanjechampignons, als hoofdgerecht dus het welbekende lamsrack haha en als toetje een mini appel kruimel cheesecake. Morgen gaan we naar mijn ouders om lekker te eten en Tweede Kerstdag naar mijn schoonouders voor de gourmet. Al met al dus lekkere dagen om lekker te ontspannen en te genieten van goed eten en cadeautjes haha.

Recept: Rozijnenbroodjes met amandelspijs

Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog
Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog
Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog


Ingrediënten

50 gram kokosolie
125 gram rozijnen
1 ei
5 gram (bakkers)gist
20 + 100 gram honing
150 gram boekweitmeel
100 milliliter amandelmelk
100 gram ongezouten amandelen
125 gram amandelmeel

Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog

 

Hoe maak je het?

Doe de kokosolie alvast in een pannetje en smelt langzaam op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet gaat koken. Op het moment dat de kokosolie gesmolten is, kun je het pannetje opzij zetten.

Doe vervolgens de rozijnen in een schaaltje met water om te laten wellen.

Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog

 

Ondertussen dat de kokosolie smelt, kun je alvast het ei in een mengkom of in de kom van de keukenmachine doen. Voeg hier het gist, de honing (20 gram), het boekweitmeel en de amandelmelk aan toe.

Op het moment dat de kokosolie is gesmolten kun je die hier ook aan toevoegen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar totdat het een glad geheel is geworden. Het blijft plakkerig en nat en dat geeft niks.

Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog

 

Laat het deeg in de mengkom zitten en leg er een vochtige, schone theedoek overheen. Zet vervolgens op een warme plek, zoals boven de verwarming. Laat zo een uur staan zodat het deeg kan rijzen.

Na ongeveer 45 minuten, kun je de oven alvast aanzetten om voor te verwarmen op 180 graden.

Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog

 

Als het deeg gerezen is, kun je de rozijnen afgieten en toevoegen aan het deeg, net als de amandelen. Kneed even goed door het deeg, zodat ze mooi verdeeld zitten.

Het deeg blijft plakkerig en nat dus dat gaat niet heel erg makkelijk. Het belangrijkste is dat ze goed verdeeld zitten door het hele deeg heen.

Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog

 

Je kunt nu het amandelspijs maken waarmee we de broodjes straks gaan vullen. Meng hiervoor de overige honing (100 milliliter) met het amandelmeel in een kommetje.

Dit gaat het makkelijkste met een vork. Blijf mengen totdat het kruimelige van het deeg afgaat en het een plakkerig geheel aan amandelspijs wordt.

Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog

 

Leg een bakpapiertje op een bakplaat en maak een hoopje deeg met je handen. Je kunt hem zo groot maken als je wilt. Besmeer vervolgens met een lekkere laag amandelspijs, zo dik als je zelf lekker vindt. Doordat het deeg zo plakkerig is, kun je het niet makkelijk omvouwen om er een broodje van te maken. Het makkelijkste is om er nog een laag deeg op te doen als bovenkant en de randjes mooi dicht te maken. Je kunt er ongeveer 4 broodjes uithalen. Bak de broodjes vervolgens in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Let wel op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Even laten afkoelen en je kunt van deze heerlijke rozijnenbroodjes genieten bij het Kerstontbijt, ook lekker met wat roomboter erop.

Heb jij dit recept gemaakt? Deel hem op Social Media

@organichappinessblog of gebruik #organichappinessblog

Rozijnenbroodjes met amandelspijs, Rozijnenbroodjes recept, Rozijnenbroodjes maken, Rozijnenbroodjes bakken, Rozijnenbrood met amandelspijs, Mini kerststol met amandelspijs, Kerststol met amandelspijs, Kerstbrood met amandelspijs, Kerstbroodjes maken, organic happiness, biologisch, gezond kerstrecept, gezond kerstontbijt, biologische foodblog

Ken jij het Organic Happiness abonnement al?

Mis nooit meer een recept en ontvang maandelijks alles overzichtelijk in je mailbox. Klik hier voor meer informatie!

Foto van Michelle

Michelle

Ik ben Michelle, 26 jaar en de enthousiaste oprichtster van Organic Happiness. Ik ben dol op lekker én gezond eten en wil jou laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Als ik niet in de keuken sta, ben ik in de natuur te vinden met mijn vriend Jens en hond Leyla of sta ik op de tennisbaan.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close