Klik hier om direct naar het recept te gaan.
Oudejaarsavond
Eerlijk gezegd zal ik heel blij zijn als het weer januari is en al die Feestdagen voorbij zijn. Ik moet zeggen dat het me meeviel in tegenstelling tot voorgaande jaren, maar zoveel verplichtingen en drukte is gewoon niks voor mij. En in december zijn er nou eenmaal veel verplichtingen in een korte tijd met Nieuwjaarsdag als hoogtepunt haha.
Nieuwjaarsdag
Recept: Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg


35 gram kokosolie
250 gram speltmeel
140 milliliter water
Snufje zout
1 appel
60 gram rozijnen
10 milliliter honing
3 gram kaneel
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de kokosolie in een pannetje en smelt langzaam op laag vuur, zodra de kokosolie gesmolten is, kun je het pannetje opzij zetten.
Ondertussen kun je alvast beginnen met het maken van het deeg van de appelflappen.
Doe het speltmeel in een mengkom, of de mengkom van de keukenmachine als je die gebruikt. Voeg hier vervolgens het water, zout en uiteindelijk de gesmolten kokosolie aan toe.
Meng vervolgens met bijvoorbeeld een spatel en kneed tot een deegbal. Als je de keukenmachine/mixer laat mengen, wordt het al vrij snel een deegbal. Het is belangrijk dat je een stevige deegbal hebt.
Bestrooi vervolgens je werkblad met wat bloem om te zorgen dat het deeg er niet aan vast plakt. Leg daar je deegbal op, bestrooi die én de deegroller ook nog met extra bloem en je kunt het deeg uitrollen. Ga net zolang door met rollen tot je een mooie grote lap hebt die overal ongeveer even dik is.
Als je het deeg helemaal hebt uitgerold, kun je er vierkanten uit snijden. Je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt. Zelf heb ik een aantal wat grotere en een aantal wat kleinere gemaakt voor de afwisseling.
Let wel op dat je echte vierkanten maakt en geen rechthoeken, dan krijg je ze namelijk niet zo mooi dichtgevouwen.
Leg een bakpapiertje op een bakplaat en leg hier de vierkantjes deeg op. Schil ondertussen de appel, snijd in kleine stukjes en meng in een schaaltje met de rozijnen.
Beleg het deeg met de vulling van rozijnen en appel. Let op dat je ze niet te vol doet, dan kan je ze namelijk niet meer dichtmaken. Verdeel de vulling over het deeg. Vouw het deeg vervolgens schuin dicht.
Zelf heb ik in een schaaltje honing met kaneel en een klein scheutje water gemengd. Met een boterkwastje heb ik dit over de bovenkant van de appelflappen gesmeerd, dit is uiteraard optioneel. Als je dit niet doet, heb je zelfs vegan appelflappen.
Je kunt de appelflappen nu gaan bakken, houd ongeveer 20 minuten voor de kleine appelflappen aan en 25 voor de grotere. Let op dat de baktijd per oven kan verschillen.
Je kunt nu gaan genieten van deze gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, perfect bij een glaasje cava of champagne op Oudejaarsavond.

Download hieronder het recept om het makkelijk te kunnen printen.
Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness
Ben je op zoek naar nóg meer gezonde inspiratie? Dan is het glutenvrije en lactosevrije E-book zeker iets voor jou. In het E-book vind je maar liefst 20 super lekkere én gezonde recepten die je ook nog eens heel snel maakt. Je kunt het E-book in de shop bestellen óf eerst het GRATIS inkijkexemplaar downloaden voor een exclusief voorproefje
Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Michelle
Ik ben Michelle, 30 jaar en de enthousiaste oprichtster van Organic Happiness. Ik ben dol op lekker én gezond eten en wil jou laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Als ik niet in de keuken sta, ben ik in de natuur te vinden met mijn vriend Jens en hond Leyla of sta ik op de tennisbaan.