Luxe appel en peren taart


Kerstrecept: luxe appel en peren taart. Dit luxe taartje is niet alleen gevuld met appel en peer, maar ook met diverse noten, rozijnen én amandelspijs.
Het is bijna Kerst het jaar is weer voorbij gevlogen en de maand van lekker eten, veel eten en veel met familie en vrienden zijn, is weer aangebroken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet zo heel veel heb met Kerst. Oke ik vind de Kerstmuziek leuk en ook vind ik het super om uren in de Intratuin te kijken naar huisjes en treintjes haha. Maar de Kerstdagen zelf vind ik niet zo super. Het jammere van deze dagen vind ik dat alles zo verplicht is. Je hebt niet echt de vrijheid om deze dagen in te delen zoals je zelf wilt, want je wordt bij zowel je familie als je schoonfamilie verwacht. Natuurlijk gaan we lekker eten en dat vind ik ook wel leuk en gezellig, maar ik zou het ook heerlijk vinden om eens een Kerst lekker met z’n tweetjes thuis te zijn en lekker te eten en te genieten in onze trainingsbroek zonder dat we netjes aangekleed moeten zijn en naar familie toe moeten. Maar goed ik denk dat ook altijd het zijn maar 2 dagen en de Kerstavond is onze eigen Kerst.
blog, appel, peer, pistache, walnoten, taart, kerst, kerstrecept, luxe, gezonde recepten, gezond, lekker, makkelijke recepten, suikervrij, lactoservrij, biologisch, biologische ingredienten, organic happiness, biologische foodblog

Als je mij al wat langer volgt, dan heb je vast gelezen dat we al een tijdje geen vlees meer eten (met uitzondering van een kroketje of een etentje buiten de deur). Niet omdat we per se vegetarisch wilden eten, maar het begon als experiment. We wilden weten welk effect het op ons lichaam zou hebben als we een maandje geen vlees aten. Dit bleek positiever dan verwacht en dus besloten we geen vlees meer te eten, wat overigens ook vaak uit de supermarkt kwam. Met Kerst willen we toch wel een lekker stukje vlees en dus gingen we op zoek naar een biologische lamsrack. Die vonden we bij biologischnatuurvlees.nl (no spon). De lammetjes en koeien leven vrij in een natuurgebied, krijgen geen hormonen of antibiotica en worden ook niet bijgevoerd. Ze eten alleen gras en plantjes. Dat is natuurlijk veel beter dan die biefstuk uit de supermarkt. En omdat er een minimale bestelwaarde aan zat, heb ik ook stoofvlees besteld. Dus vanavond ga ik voor het eerst zelf hachee maken. Ik ben super benieuwd of dat lukt! Ons voorgerechtje op Kerstavond wordt wel vegetarisch, namelijk gevulde kastanjechampignons met noten en paprika. Ik ben super benieuwd! Ben jij nog op zoek naar een lekker taartje om iedereen mee te verrassen? Dan is dit taartje zeker de moeite waard om te proberen!


Bereidingstijd: 30 minuten (+30 minuten wachttijd)
Baktijd:                30 minuten
Aantal:                  1 taartje (8-10 punten)
Bijzondere benodigdheden:

  • Kleine springvorm (20 cm diameter)
  • Deegroller
  • Uitsteekvormpje(s)
  • Bakpapier
blog, appel, peer, pistache, walnoten, taart, kerst, kerstrecept, luxe, gezonde recepten, gezond, lekker, makkelijke recepten, suikervrij, lactoservrij, biologisch, biologische ingredienten, organic happiness, biologische foodblog

Eivrij
blog, appel, peer, pistache, walnoten, taart, kerst, kerstrecept, luxe, gezonde recepten, gezond, lekker, makkelijke recepten, suikervrij, lactoservrij, biologisch, biologische ingredienten, organic happiness, biologische foodblog

Lactosevrij
blog, appel, peer, pistache, walnoten, taart, kerst, kerstrecept, luxe, gezonde recepten, gezond, lekker, makkelijke recepten, suikervrij, lactoservrij, biologisch, biologische ingredienten, organic happiness, biologische foodblog

Vrij van geraffineerde suikers
blog, appel, peer, pistache, walnoten, taart, kerst, kerstrecept, luxe, gezonde recepten, gezond, lekker, makkelijke recepten, suikervrij, lactoservrij, biologisch, biologische ingredienten, organic happiness, biologische foodblog

100% biologische ingrediënten
Ingrediënten
Voor het deeg                                Voor de vulling
50 gram kokosolie                     1 appel
150 gram speltmeel                  1 peer
100 gram tijgernotenmeel     25 gram rozijnen
5 gram baking soda                  25 gram amandelen
10 gram kaneel                           25 gram hazelnoten
35 gram honing                          20 gram pistache
35 gram honing                          25 gram walnoten
40 milliliter melk*                      10 gram kaneel
Voor het amandelspijs
63 gram amandelmeel
50 gram honing
* ik gebruikte plantaardige melk
Hoe maak je het?Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de kokosolie in een pannetje en zet op laag vuur. Zo kan de kokosolie langzaam smelten. Zorg ervoor dat het niet gaat koken. Zodra de kokosolie gesmolten is, kun je het pannetje van het vuur af zetten.

Ondertussen dat de kokosolie smelt, kun je alvast de rest van de bodem maken. Doe hiervoor het speltmeel met het tijgernotenmeel, de baking soda en de kaneel in een mengkom en roer goed door elkaar. Zorg ervoor dat je geen klontjes meer hebt.

Voeg hier vervolgens de gesmolten kokosolie aan toe met de honing en de plantaardige melk en roer goed door elkaar. Je kunt hier bijvoorbeeld een spatel voor gebruiken.

Als het deeg een geheel begint te worden, kun je dit het beste met je handen verder kneden tot het een bal wordt. Leg die bal op een bordje in de koelkast om ongeveer 30 minuten te rusten.

Ondertussen dat de bal in de koelkast ligt, kun je alvast het amandelspijs en de rest van de vulling maken. Meng voor het amandelspijs de honing met het amandelmeel in een kommetje. Roer goed door elkaar totdat het een geheel wordt.

​Zet het amandelspijs even opzij en richt je op de vulling. Je kunt natuurlijk ook voor andere noten kiezen of de rozijnen achterwege laten. Het gaat erom dat jij de vulling lekker vindt. Zelf ben ik dol op noten dus het liefst gooi ik er zoveel mogelijk in. Ik heb de noten even kort in de staafmixer gedaan zodat ze kort fijngehakt zijn. Je kunt ze ook heel laten of even met een mes fijn hakken.

Schil vervolgens de appel en de peer en snijd in kleine blokjes. Als de 30 minuten voorbij zijn, kun je het deeg uit de koelkast halen. Leg het tussen 2 bakpapiertjes om goed uit te kunnen rollen. met een deegroller.

Als je het deeg ver genoeg hebt uitgerold om de bodem van de springvorm te kunnen bedekken, dan kun je dat doen. Gebruik hier ongeveer 2/3 van het deeg voor. Als je de bodem goed hebt bedekt, kun je het amandelspijs vervolgens over de bodem verdelen. Hier bovenop kun je de vulling van de taart doen. Meng hiervoor de rozijnen, noten, appel en peer in een mengkom en verdeel over het amandelspijs.

​De rest van het deeg heb ik uitgerold met de deegroller en met een uitsteekvormpje heb ik hier kerstboompjes uitgestoken. Deze kerstboompjes heb ik gebruikt als bovenkant van de taart. Hiervoor heb ik 6 kerstboompjes gebruikt.

Bak dit taartje in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. in een voorverwarmde oven. Let wel op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Ik heb het taartje zelf nog bestrooid met wat geraspte kokos

Laat even afkoelen en ik weet zeker dat je al je gasten gaat imponeren met dit gezonde, luxe kersttaartje.
blog, appel, peer, pistache, walnoten, taart, kerst, kerstrecept, luxe, gezonde recepten, gezond, lekker, makkelijke recepten, suikervrij, lactoservrij, biologisch, biologische ingredienten, organic happiness, biologische foodblog

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close