Luxe appel en peren taart. Een heerlijke appeltaart met peer en noten. En om dit luxe taartje af te maken, zit er ook nog amandelspijs in.
Kerst
Vegetarisch?
Als je mij al wat langer volgt, dan heb je vast gelezen dat we al een tijdje geen vlees meer eten (met uitzondering van een kroketje of een etentje buiten de deur). Niet omdat we per se vegetarisch wilden eten, maar het begon als experiment. We wilden weten welk effect het op ons lichaam zou hebben als we een maandje geen vlees aten. Dit bleek positiever dan verwacht en dus besloten we geen vlees meer te eten, wat overigens ook vaak uit de supermarkt kwam.
Toch wel vlees met Kerst?
Recept: Luxe appel en peren taart


Ingrediënten
Voor het deeg Voor de vulling
50 gram kokosolie 1 appel
150 gram speltmeel 1 peer
100 gram tijgernotenmeel 25 gr rozijnen
5 gram baking soda 20 gr pistache
10 gram kaneel 25 gr amandelen
35 gram honing 25 gr hazelnoten
40 milliliter havermelk 25 gr walnoten
10 gr kaneel
Voor het spijs
63 gram amandelmeel
50 gram honing
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de kokosolie in een pannetje en laat langzaam smelten op laag vuur. Zodra de kokosolie gesmolten is, kun je het pannetje van het vuur af zetten. Ondertussen dat de kokosolie smelt, kun je alvast de rest van de bodem maken. Doe hiervoor het speltmeel met het tijgernotenmeel, de baking soda en de kaneel in een mengkom en roer goed door elkaar. Zorg ervoor dat je geen klontjes meer hebt.
Voeg hier vervolgens de gesmolten kokosolie aan toe met de honing en de plantaardige melk en roer goed door elkaar. Je kunt hier bijvoorbeeld een spatel voor gebruiken.
Als het deeg een geheel begint te worden, kun je dit het beste met je handen verder kneden tot het een bal wordt. Leg die bal op een bordje in de koelkast om ongeveer 30 minuten te rusten.
Ondertussen meng je voor het amandelspijs de honing met het amandelmeel in een kommetje. Roer goed door elkaar totdat het een geheel wordt.
Zet het amandelspijs even opzij en richt je op de vulling. Je kunt natuurlijk ook voor andere noten kiezen of de rozijnen achterwege laten. Het gaat erom dat jij de vulling lekker vindt. Ik heb de noten even kort in de staafmixer gedaan zodat ze kort fijngehakt zijn. Je kunt ze ook heel laten of met een mes fijn hakken.
Schil vervolgens de appel en de peer en snijd in kleine blokjes. Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast halen. Leg het tussen 2 bakpapiertjes en rol uit met een deegroller.
Doe een bakpapiertje in de vorm. Gebruik ongeveer 2/3 van het deeg om de springvorm te bekleden. Als je de bodem hebt bedekt, kun je het amandelspijs hierover verdelen. Meng de rozijnen, noten, appel en peer in een mengkom en verdeel over het spijs.
De rest van het deeg heb ik uitgerold met de deegroller en met een uitsteekvormpje heb ik hier kerstboompjes uitgestoken. Deze kerstboompjes heb ik gebruikt als bovenkant van de taart. Hiervoor heb ik 6 kerstboompjes gebruikt.
Bak dit taartje in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. in een voorverwarmde oven. Let wel op dat de baktijd per oven kan verschillen. Ik heb het taartje zelf nog bestrooid met wat geraspte kokos
Laat even afkoelen en ik weet zeker dat je al je gasten gaat imponeren met dit gezonde, luxe kersttaartje.

Download hieronder het recept om het makkelijk te kunnen printen.
Volg je Organic Happiness al op Social Media?