Kerstbrood met amandelspijs


Kerstrecept – kerstbrood met amandelspijs. Een makkelijke en gezonde variant op de minder gezonde kerststol. Perfect voor een meer verantwoord kerstontbijt.

Toen ik nog thuis woonde, keek ik altijd uit naar het kerstontbijt. We aten een kerststol met roomboter, suikerbrood en croissantjes. Heerlijk natuurlijk, maar daarna had ik ook altijd een dip en een ontploft gevoel haha. Niet gek als je je dag begint met zoveel suiker en vetten. Op dat moment was ik me daar alleen nog niet bewust van.
Maar dat amandelspijs daar ben ik zo gek op, dat is wel echt een guilty pleasure. En ik weet van wie ik dat heb. Ik ken een verhaal van vroeger dat mijn moeder op Kerstochtend beneden kwam en er een tunnel in de kerststol zat. Mijn vader had na de nachtdienst het hele spijs uit het brood gegeten hahaha. Ongelooflijk, maar het klinkt wel echt als iets wat mijn vader zou doen. Inmiddels ben ik veel meer bezig met gezonde en bewuste voeding en zoveel suikers passen daar niet meer in. Vorig jaar was ons eerste Kerstontbijt samen in ons eigen huis en dat ging erg goed. Ik maakte toen ook een variant op de kerststol en wilde die dit jaar ook graag maken. Al is het alleen maar om met jou te kunnen delen. Dus ben jij op zoek naar een verantwoorder alternatief voor de kerststol? Zoek dan niet verder en probeer dit Kerstbrood uit.

Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur wachttijd
Baktijd:                30 minuten
Aantal:                  1 brood
Bijzondere benodigdheden:

  • Vochtige, schone theedoek
  • Bakpapier
  • Bakplaat
kerst, kerstrecept, gezond kerstrecept, kerstontbijt, gezond kerstontbijt, kerstbrood, amandelspijs, biologisch, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, recepten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

Lactosevrij
kerst, kerstrecept, gezond kerstrecept, kerstontbijt, gezond kerstontbijt, kerstbrood, amandelspijs, biologisch, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, recepten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

Vrij van geraffineerde suikers
kerst, kerstrecept, gezond kerstrecept, kerstontbijt, gezond kerstontbijt, kerstbrood, amandelspijs, biologisch, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, recepten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

100% biologische ingrediënten
Ingrediënten50 gram kokosolie
125 gram rozijnen
1/2 ei
5 gram gist
2 eetlepels water
20 gram agavesiroop
100 gram speltmeel
100 milliliter plantaardige melk
125 gram amandelmeel
100 milliliter honing


​Hoe maak je het?
Doe de kokosolie in een pannetje en zet op laag vuur. Laat langzaam smelten en zorg ervoor dat de olie niet gaat koken.

​Doe vervolgens de rozijnen in een bakje met water en laat ze wellen.

​Kluts vervolgens een ei in een mok of een kommetje. Dit gaat het makkelijkste met een vork. Zorg ervoor dat het ei goed is geklutst.

​Je hebt ongeveer de helft van het geklutste ei nodig. Je kunt de andere helft even apart houden om het brood later mee te bestrijken.

Doe de helft van het geklutste ei in een mengkom, voeg hier de gesmolten kokosolie, agavesiroop, speltmeel, gist, 2 eetlepels water en de plantaardige melk aan toe.

​Roer de ingrediënten even goed door elkaar en als het een deeg begint te worden, kun je het met je handen tot een deegbal kneden. Het deeg is erg plakkerig, maar dat hoort.
Maak een bal van het deeg (als het lukt) en anders in ieder geval één geheel.

​Pak vervolgens een schone theedoek en maak deze vochtig. Leg die over de kom heen en zet de kom op een warme plek. Laat het deeg zo voor een uur rijzen. Verwarm na ongeveer 3 kwartier de oven voor op 180 graden.

​Als het deeg gerezen is, kun je de rozijnen er aan toevoegen. Zelf ben ik niet zo dol op rozijnen en dus heb ik de helft van de hoeveelheid gebruikt. Kneed de rozijnen vervolgens door het deeg.

Leg het deeg, als je het goed hebt gekneed, uit op een bakpapiertje op een bakplaat. Doordat het deeg erg plakkerig is, gaat dat niet echt met een deegroller. Verdeel het deeg daarom met je handen over het bakpapier. Zo kun je het deeg de vorm van het brood geven. Je kneedt het als het ware in de juiste vorm.

Maak vervolgens het amandelspijs.

Meng hiervoor het amandelmeel met de honing in een kom. Dit gaat het makkelijkste met een vork. Ga door totdat het geheel een kruimelig, plakkerig geheel wordt.
​Verdeel het spijs vervolgens over het deeg, Zorg ervoor dat het verspreid ligt, maar laat de randjes een beetje open.

Vouw vervolgens de onderkant van het deeg dicht en daarna ook de bovenkant en de zijkant. Zo zorg je ervoor dat je brood aan alle kanten mooi dicht is en het echt een brood wordt. Eventueel kun je het restje ei wat je nog over hebt, gebruiken om het brood mee te besmeren.

Bak het brood vervolgens in 30 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven. Let wel op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Je kunt nu van dit heerlijke verantwoorde kerstbrood met amandelspijs genieten.
kerst, kerstrecept, gezond kerstrecept, kerstontbijt, gezond kerstontbijt, kerstbrood, amandelspijs, biologisch, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, recepten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close