“Het deeg is heel plakkerig, maar dat is normaal.”
Kerstbrood met amandelspijs. Een homemade kerststol, een gezonde variant op het recept van de kerststol. Voor een gezond Kerstontbijt.
Klik hier om direct naar het recept te gaan.
Kerstontbijt
Toen ik nog bij mijn ouders woonde, keek ik altijd uit naar het kerstontbijt. We hadden een kerststol met boter, suikerbrood en croissants. Super lekker, maar daarna had ik een dip en voelde ik me opgeblazen. Niet heel vreemd als je de dag begint met zoveel vet en suiker. Ik was me er destijds gewoon niet van bewust. Maar amandelspijs is zo’n guilty pleasure van mij en ik weet van wie ik dat heb geërfd.
Amandelspijs
Ik ken een verhaal van lang geleden dat mijn moeder op een kerstochtend naar beneden kwam en er een tunnel in de kerststol zat. Na een nachtdienst had mijn vader alle amandelspijs eruit gegeten. Tegenwoordig ben ik me veel bewuster van gezond eten en dat veel suikers niet passen bij die levensstijl. Vorig jaar was ons eerste kerstontbijt samen in ons eigen huis. Ik maakte een variant op de kerststol en wilde het dit jaar opnieuw maken. Al was het maar om het met jou te kunnen delen. Dus als je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor de kerststol, zoek dan niet verder en probeer dit kerstbrood.
Recept: Kerstbrood met amandelspijs

125 gram rozijnen
1/2 ei
5 gram gist
2 eetlepels water
20 gram agavesiroop
100 gram speltmeel
100 milliliter plantaardige melk
100 milliliter honing
Hoe maak je het?
Doe de kokosolie in een kleine pan en zet op laag vuur. Laat het langzaam smelten en zorg ervoor dat het niet kookt.
Doe vervolgens de rozijnen in een kom met water en laat ze wellen
Klop een ei in een mok of kleine kom. Een vork is handig om te gebruiken hiervoor. Zorg ervoor dat het ei goed gemengd is.
Je hebt ongeveer de helft van het geklopte ei nodig. Je kunt de andere helft apart zetten om later het brood mee te besmeren als je dat wilt
Doe de helft van het geklopte ei in een mengkom en voeg de gesmolten kokosolie, agavesiroop, speltbloem, gist, 2 eetlepels water en de plantaardige melk toe.
Meng de ingrediënten goed door elkaar en als het een deeg wordt, kun je het met je handen tot een deegbal kneden. Het deeg is erg plakkerig, maar dat is normaal. Maak een bal van het deeg (als je dat lukt) en anders een geheel.
Pak een schone theedoek, maak hem vochtig en leg deze over de kom. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg een uur rijzen. Na 45 minuten kun je de oven voorverwarmen op 180 graden.
Wanneer het deeg gerezen is, kun je de rozijnen toevoegen. Ik hou niet zo van rozijnen, dus ik gebruikte de helft. Kneed de rozijnen door het deeg.
Wanneer je het deeg gekneed hebt, kun je het uitrollen op een stuk bakpapier op een bakplaat. Omdat het deeg erg plakkerig is, kun je geen deegroller gebruiken. Verdeel het deeg met je handen. Je kunt het de vorm van het brood geven die je wilt. Kneed het in de juiste vorm. Maak vervolgens het amandelspijs.
Mix het amandelmeel met de honing in een kom. De makkelijkste manier om dit te doen is met een vork. Ga door totdat er een kruimelig, plakkerig mengsel ontstaat. Verdeel het spijs over het deeg, maar laat de randen een beetje open.
Vouw de onderkant van het deeg en daarna ook de bovenkant en zijkanten. Zorg ervoor dat het brood aan alle kanten gesloten is en een echt brood is geworden. Optioneel kun je het brood besmeren met de rest van het ei.
Bak het brood gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven. Let op dat de baktijd per oven kan verschillen.
Je kunt nu van dit Kerstbrood met amandelspijs gaan genieten.

Download hieronder het recept om het makkelijk te kunnen printen.
Recept-Kerstbrood-met-amandelspijs
Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness
Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Michelle
Ik ben Michelle, 30 jaar en de enthousiaste oprichtster van Organic Happiness. Ik ben dol op lekker én gezond eten en wil jou laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Als ik niet in de keuken sta, ben ik in de natuur te vinden met mijn vriend Jens en hond Leyla of sta ik op de tennisbaan.