fbpx

Kerstbrood met amandelspijs

“Het deeg is heel plakkerig, maar dat is normaal.”

Kerstbrood met amandelspijs. Een homemade kerststol, een gezonde variant op het recept van de kerststol. Voor een gezond Kerstontbijt.

Klik hier om direct naar het recept te gaan.

Kerstontbijt

Toen ik nog bij mijn ouders woonde, keek ik altijd uit naar het kerstontbijt. We hadden een kerststol met boter, suikerbrood en croissants. Super lekker, maar daarna had ik een dip en voelde ik me opgeblazen. Niet heel vreemd als je de dag begint met zoveel vet en suiker. Ik was me er destijds gewoon niet van bewust. Maar amandelspijs is zo’n guilty pleasure van mij en ik weet van wie ik dat heb geërfd.

 

Amandelspijs

Ik ken een verhaal van lang geleden dat mijn moeder op een kerstochtend naar beneden kwam en er een tunnel in de kerststol zat. Na een nachtdienst had mijn vader alle amandelspijs eruit gegeten. Tegenwoordig ben ik me veel bewuster van gezond eten en dat veel suikers niet passen bij die levensstijl. Vorig jaar was ons eerste kerstontbijt samen in ons eigen huis. Ik maakte een variant op de kerststol en wilde het dit jaar opnieuw maken. Al was het maar om het met jou te kunnen delen. Dus als je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor de kerststol, zoek dan niet verder en probeer dit kerstbrood.

Recept: Kerstbrood met amandelspijs

kerst, kerstrecept, gezond kerstrecept, kerstontbijt, gezond kerstontbijt, kerstbrood, amandelspijs, biologisch, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, recepten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness
Kerstbrood met amandelspijs, Traditioneel recept kerststol, Kerstbrood dat niet kan mislukken, Feeststol recept, Spijsbrood, Homemade kerststol, Kerststol, Klassieke kerststol, Kerststol recept, organic happiness, gezonde kerststol, gezond kerstbrood, biologisch, biologische foodblog
Ingrediënten
50 gram kokosolie
125 gram rozijnen
1/2 ei
5 gram gist
2 eetlepels water
20 gram agavesiroop
100 gram speltmeel
100 milliliter plantaardige melk
125 gram amandelmeel
100 milliliter honing
Kerstbrood met amandelspijs, Traditioneel recept kerststol, Kerstbrood dat niet kan mislukken, Feeststol recept, Spijsbrood, Homemade kerststol, Kerststol, Klassieke kerststol, Kerststol recept, organic happiness, gezonde kerststol, gezond kerstbrood, biologisch, biologische foodblog

Hoe maak je het?

Smelt eerst de kokosolie langzaam op laag vuur. Doe vervolgens de rozijnen in een kom met water en laat ze wellen.

Klop daarna een ei in een mok of kleine kom. Een vork is handig om te gebruiken hiervoor. Zorg ervoor dat het ei goed gemengd is.

Je hebt ongeveer de helft van het geklopte ei nodig. Je kunt de andere helft apart zetten om later het brood mee te besmeren als je dat wil.

Kerstbrood met amandelspijs, Traditioneel recept kerststol, Kerstbrood dat niet kan mislukken, Feeststol recept, Spijsbrood, Homemade kerststol, Kerststol, Klassieke kerststol, Kerststol recept, organic happiness, gezonde kerststol, gezond kerstbrood, biologisch, biologische foodblog

Doe vervolgens de helft van het geklopte ei in een mengkom en voeg daarna de gesmolten kokosolie, agavesiroop, speltbloem, gist, 2 eetlepels water en de plantaardige melk toe.

Meng tot slot de ingrediënten goed door elkaar en als het een deeg wordt, kun je het met je handen tot een deegbal kneden. Het deeg is erg plakkerig, maar dat is normaal. Maak een bal van het deeg (als je dat lukt) en anders een geheel.

Kerstbrood met amandelspijs, Traditioneel recept kerststol, Kerstbrood dat niet kan mislukken, Feeststol recept, Spijsbrood, Homemade kerststol, Kerststol, Klassieke kerststol, Kerststol recept, organic happiness, gezonde kerststol, gezond kerstbrood, biologisch, biologische foodblog

 

Pak een schone theedoek, maak hem vochtig en leg deze over de kom. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg een uur rijzen. Na 45 minuten kun je de oven voorverwarmen op 180 graden.

Wanneer het deeg gerezen is, kun je de rozijnen toevoegen. Ik hou niet zo van rozijnen, dus ik gebruikte de helft. Kneed de rozijnen door het deeg.

Kerstbrood met amandelspijs, Traditioneel recept kerststol, Kerstbrood dat niet kan mislukken, Feeststol recept, Spijsbrood, Homemade kerststol, Kerststol, Klassieke kerststol, Kerststol recept, organic happiness, gezonde kerststol, gezond kerstbrood, biologisch, biologische foodblog

 

Wanneer je het deeg gekneed hebt, kun je het uitrollen op een stuk bakpapier op een bakplaat. Omdat het deeg erg plakkerig is, kun je geen deegroller gebruiken. Verdeel het deeg met je handen. Je kunt het de vorm van het brood geven die je wilt. Kneed het in de juiste vorm. Maak vervolgens het amandelspijs.

Kerstbrood met amandelspijs, Traditioneel recept kerststol, Kerstbrood dat niet kan mislukken, Feeststol recept, Spijsbrood, Homemade kerststol, Kerststol, Klassieke kerststol, Kerststol recept, organic happiness, gezonde kerststol, gezond kerstbrood, biologisch, biologische foodblog

Mix het amandelmeel met de honing in een kom. De makkelijkste manier om dit te doen is met een vork. Ga door totdat er een kruimelig, plakkerig mengsel ontstaat. Verdeel het spijs over het deeg, maar laat de randen een beetje open.

Kerstbrood met amandelspijs, Traditioneel recept kerststol, Kerstbrood dat niet kan mislukken, Feeststol recept, Spijsbrood, Homemade kerststol, Kerststol, Klassieke kerststol, Kerststol recept, organic happiness, gezonde kerststol, gezond kerstbrood, biologisch, biologische foodblog

 

Vouw de onderkant van het deeg en daarna ook de bovenkant en zijkanten. Zorg ervoor dat het brood aan alle kanten gesloten is en een echt brood is geworden. Optioneel kun je het brood besmeren met de rest van het ei.

Bak het brood gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven. Let op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Je kunt nu van dit Kerstbrood met amandelspijs gaan genieten.

Heb jij dit recept gemaakt? Deel hem op Social Media

@organichappinessblog of gebruik #organichappinessblog

Kerstbrood met amandelspijs, Traditioneel recept kerststol, Kerstbrood dat niet kan mislukken, Feeststol recept, Spijsbrood, Homemade kerststol, Kerststol, Klassieke kerststol, Kerststol recept, organic happiness, gezonde kerststol, gezond kerstbrood, biologisch, biologische foodblog

Ken jij het Organic Happiness abonnement al?

Mis nooit meer een recept en ontvang maandelijks alles overzichtelijk in je mailbox. Klik hier voor meer informatie!

Picture of Michelle

Michelle

Ik ben Michelle, 25 jaar en de enthousiaste oprichtster van Organic Happiness. Ik ben dol op lekker én gezond eten en wil jou laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Als ik niet in de keuken sta, ben ik in de natuur te vinden met mijn vriend Jens en hond Leyla of sta ik op de tennisbaan.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.