fbpx

Kastanjemeel – Glutenvrije melen

Kastanjemeel – Glutenvrije melen. Kastanjemeel wordt gemaakt van gedroogde en gemalen kastanjes en is met name in het najaar verkrijgbaar.  Ik ga je er vandaag meer over vertellen.


Wat is kastanjemeel?

Kastanjemeel is een glutenvrij meel wat gemaakt wordt van gedroogde en gemalen kastanjes. Qua structuur lijkt het op tarwemeel, behalve dat het minder goed rijst omdat er geen gluten in zitten. Qua smaak is het lichtzoet en nootachtig. (1) De Amerikanen bakten trouwens in 1500 al brood met kastanjemeel, dus het is niet echt een nieuwe ontdekking zoals we misschien zouden denken. (2)


Is kastanjemeel gezond?

Kastanjemeel bevat veel eiwitten en vezels. Daarnaast zijn kastanjes de enige noten waar vitamine C in zit. Ook mineralen zoals met name ijzer, kalium en magnesium zijn rijkelijk aanwezig in het kastanjemeel. Wat maakt dat het een gezond meel is met veel voedingsstoffen. Kastanjemeel bevat minder vet dan andere ‘noten’melen en is daardoor wel korter houdbaar. (3+4)


Lysine is een belangrijk aminozuur wat onder andere te maken heeft met de aanmaak van hormonen en enzymen. Net als in teffmeel zit lysine ook in kastanjemeel. Wat met name voor vegetariërs en veganisten goed is, omdat lysine voornamelijk in dierlijke bronnen voorkomt. (3+5)


Toepassing van kastanjemeel

Doordat kastanjemeel niet goed rijst van nature, is het perfect om koekjes, pizzadeeg of tortilla’s mee te bakken. Daarnaast kun je er ook andere baksels, zoals cake mee maken als je het combineert met andere (glutenvrije) melen.

Bronnen

  1. https://www.denotenshop.nl/kastanjemeel.html
  2. https://www.paleo.nl/ander-alternatief-granen-kastanjemeel/
  3. https://www.extragezond.nl/voeding/11-gezonde-meelsoorten/
  4. https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-kastanjes/
  5. https://www.orthokennis.nl/nutrienten/Lysine
Michelle

Michelle

Ik ben Michelle, 27 jaar en de enthousiaste oprichtster van Organic Happiness. Ik ben dol op lekker én gezond eten en wil jou laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Als ik niet in de keuken sta, ben ik in de natuur te vinden met mijn vriend Jens en hond Leyla of sta ik op de tennisbaan.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close