fbpx

Intermittent fasting, wat is het?

intermittent fasting, intermittent vasten, intermittent fasting dieet, intermittent fasting dieet, intermittent fasting voordelen, beginnen met intermittent fasting, intermittent fasting schema, intermittent fasting afvallen, biologisch, biologische foodblog, organic happiness

Intermittent fasting, wat is het? Ik vertel je wat het inhoudt. Beginnen met intermittent fasting, ook daarover vertel ik je meer waaronder een intermittent fasting schema waar je mee van start kunt.


Wat is intermittent fasting precies?

Inmiddels meer dan een jaar geleden las ik een boek over gezonde voeding en afvallen. Daarin kwam ik voor het eerst meer te weten over intermittent fasting. Ondanks dat ik me niet voor kon stellen mijn ontbijt te moeten missen, klonk het verhaal wat ik daarin las wel erg aannemelijk.


Voor diegenen die niet weten wat intermittent fasting is, vertel ik  daar eerst wat meer over. Intermittent fasting betekent in principe dat je voor een bepaalde periode vast en dus niet eet. Er zijn meerdere intermittent fasting schema’s waarbij ik zelf eigenlijk altijd de variatie 16/8 gebruik. Dit houdt in dat je binnen een tijdsbestek van 8 uur mag eten en de overige 16 uur van de dag vast. In mijn geval betekent dit dat ik tussen 12 uur ‘s middags en 8 uur ‘s avonds mag eten en de rest van de dag vast ik. En dat betekent dus niet dat je je binnen die 8 uur helemaal moet volstoppen, want dan is het effect natuurlijk gelijk weg.


De overige 2 bekende variaties zijn de ‘eet-stop-eet methode’, waarbij je één of twee keer per week 24 uur vast. Dus bijvoorbeeld na het avondeten niet meer eet tot de volgende dag na het avondeten. En de andere methode is de 5:2 methode, waarbij je op 2 niet-opeenvolgende dagen maar 500-600 calorieën eet en op de andere dagen normaal.


Waarom heb ik hiervoor gekozen?

Ik heb vorig jaar geprobeerd om te beginnen met intermittent fasting, maar het ontbijt is echt mijn favoriete maaltijd van de dag. Ik ben zo dol op eten en dat eerste moment is heilig, naast natuurlijk het feit dat ik met honger opsta en dan moet je eten natuurlijk. Daarom probeerde ik vorig jaar 1 of 2 dagen per week intermittent fasting te doen, maar dat is best lastig, omdat je lichaam er niet echt aan went. Daarnaast werd ik er chagrijnig van en besloot er gaandeweg mee te stoppen. Tot ik de afgelopen periode weer meer begon te lezen over intermittent fasting en ik het toch weer graag wilde oppakken. Maar deze keer besloot ik er dan wel vól voor te gaan om mijn lichaam er ook aan te laten wennen. Inmiddels 3,5 week geleden ben ik gestart en het gaat me verrassend goed af.


Natuurlijk werd ik de eerste dagen met veel honger wakker en wilde ik na een dag al opgeven, maar ik besloot door te zetten. En ik merk dat het hongergevoel steeds later op de dag komt. Soms heb ik om 10 uur pas honger en soms ga ik om 12 uur mijn eten maken en heb ik nog steeds geen honger. Grappig om te ervaren aan je lichaam hoe dat werkt. Voor mij is de belangrijkste reden trouwens niet om af te vallen, want dat is niet echt nodig. Ik merk gewoon dat ik het liefste de hele dag door eet en weet dat je lichaam daardoor minder tijd heeft om goed te herstellen. Voor mij was dat dus in eerste instantie de belangrijkste reden om het weer op te pakken.

Beginnen met intermittent fasting?

Ik zal in de komende maanden, maandelijks een blog schrijven over intermittent fasting over de gezondheidsvoordelen, tips en tricks en nog veel meer. Maar ik wil je alvast op weg helpen door te vertellen hoe je het beste kunt beginnen. 


Het zou zomaar kunnen dat je onbewust al eens gevast hebt, doordat je ‘s morgens gewoonweg geen honger had of geen tijd om te ontbijten en daardoor pas rond de lunch bent gaan eten. Dat is eigenlijk ook het principe van de 16/8 methode en daarom werkt die voor mij ook beter dan de andere methodes. Ik heb dan echt iets om naar uit te kijken en tel soms de minuten af tot ik weer ‘mag’ eten. Je zou kunnen proberen om 1-2 dagen per week te beginnen om je ontbijt over te slaan en te kijken hoe dat voelt. Tijdens het vasten mag je wel water, koffie en thee drinken en dat kan je zeker helpen om het hongergevoel te onderdrukken.


Mocht je met bepaalde klachten of ziektes kampen, dan kan het verstandig zijn eerst een arts te raadplegen. Ook als je al te weinig weegt of een verleden hebt van eetstoornissen, is het verstandiger om niet te beginnen met intermittent fasting.

Picture of Michelle

Michelle

Ik ben Michelle, 27 jaar en de enthousiaste oprichtster van Organic Happiness. Ik ben dol op lekker én gezond eten en wil jou laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Als ik niet in de keuken sta, ben ik in de natuur te vinden met mijn vriend Jens en hond Leyla of sta ik op de tennisbaan.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.