Vegan oliebollen


Vegan oliebollen, deze oviebollen (Want zo heten oliebollen uit de oven blijkbaar) zijn echt super makkelijk te maken en een stuk verantwoorder dan de reguliere oliebol.
De Kerstdagen zijn nog maar nét achter de rug en de laatste feestdag of eigenlijk feestavond staat alweer voor de deur. Oudejaarsdag komt heel snel dichtbij en natuurlijk horen daar oliebollen bij. Zelf merk ik dat ik nog weleens last krijg van mijn buik als ik vet eet en ik eet daarom al jaren geen oliebollen meer op Oudejaarsavond. Wel haal ik tussendoor in het jaar nog weleens een oliebol als de kraam er staat. Maar om een hele Oudejaarsavond met buikpijn te zitten is niet ideaal.

Dit jaar zijn de plannen trouwens niet zo spectaculair hoor. We zijn Oudejaarsvond bij mijn schoonouders, daar gaan we lekker eten, monopoly spelen en genieten. Rond 12 uur gaan we nog naar wat vrienden en we slapen bij mijn schoonouders zodat we op Nieuwjaarsdag gelijk Jens z’n oma’s kunnen bezoeken die daar ook in de buurt wonen. Daarna kunnen we dan richting huis, maar op de terugweg natuurlijk wel even via mijn ouders en oma’s. Zo’n drukke dag na zo’n feestavond is eigenlijk nooit een succes. Daar moeten ze nog eens iets op verzinnen haha. En dan moet ik 2 januari alweer beginnen met werken, dus veel tijd om bij te komen is er ook niet.

Maar goed terug naar de oliebollen. Ik dacht er moet een gezondere manier zijn om oliebollen te bakken. Sowieso in de oven, alhoewel ik mijn twijfels had. De vettigheid maakt de bollen juist zo lekker. Worden ze wel net zo lekker in de oven? En hoe maak je überhaupt oliebollen? Dat had ik ook nog nooit gedaan. Dus ik deed mijn research, voegde wat recepten samen en bedacht zelf wat dingen en deze healthy vegan oliebol is geboren. Ga jij ze dit weekend maken? Je hebt ze echt in een handomdraai gemaakt.

Bereidingstijd: 5 minuten (+ 30 minuten wachttijd)
Baktijd:                20 minuten
Aantal:                 6 oliebollen
Bijzondere benodigdheden:

  • Vochtige, schone theedoek
  • Muffinblik

                                     Eivrij           Lactosevrij   Notenvrij        Vrij van                 100%            Vegan                                                                                                                 geraffineerde    biologische                                                                                                                                     suikers             ingrediënten

Ingrediënten
125 gram speltmeel
2 gram gist
125 milliliter plantaardige melk
20 milliliter ahornsiroop
60 gram kokosolie

Optioneel
40 gram rozijnen

Hoe maak je het?Doe het speltmeel in een mengkom en voeg hier de gist aan toe. Roer goed door elkaar.
Als je het meel met het gist hebt gemengd, kun je de plantaardige melk en de ahornsiroop toevoegen.

​Roer goed door elkaar totdat het een deeg wordt. Als je een mooi deeg zonder klontjes hebt, kun je hier de rozijnen aan toevoegen. Wil je geen rozijnen, sla deze stap dan over.

​Kneed de rozijnen door het deeg. Als ze goed door het deeg gekneed zijn, kun je de kom apart zetten. Leg de vochtige, schone theedoek over de kom en zet op een warme plek. Het deeg moet nu ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek.

​Verwarm de oven voor op 190 graden. Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Als de kokosolie is gesmolten, kun je deze over de muffinvormpjes verdelen. Zorg ervoor dat in elke vormpje een laagje van ongeveer een halve centimeter kokosolie zit.

Als het half uur voorbij is, kun je het beslag over de vormpjes verdelen. Zelf heb ik een eetlepel per vormpje gebruikt. Je bollen worden dan iets kleiner, maar wel super lekker knapperig.

Bak de oliebollen in 20 minuten goudbruin en gaar, let wel op dat de baktijd per oven kan verschillen. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier, zodat ze niet zo vettig worden.

Als de oliebollen uitgelekt en afgekoeld zijn, kun je ervan gaan genieten
blog, vegan, oliebollen, oviebol, healthy, gezond eten, gezonde recepten, lekker, makkelijke recepten, oudjaar, nieuwjaarsdag, veganistische oliebol, veganistisch, biologisch, biologisch recept, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness​

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close