fbpx

Teffmeel: Glutenvrije melen

Teffmeel: Glutenvrije melen

“Van oorsprong groeit teff trouwens niet in Nederland.” 


Teffmeel: Glutenvrije melen. Teffmeel is een glutenvrij meel, gezonde recepten met teffmeel, gezondheidsvoordelen van teff. Ik vertel je er alles over in deze blog.

Glutenvrij?

Teffmeel is volledig glutenvrij, dat is getest door de Universiteit Leiden (1). Ondanks dat je soms op internet leest dat het niet volledig glutenvrij zou zijn.  Mede daardoor is het geliefd onder mensen die glutenvrij eten. Van oorsprong groeit teff trouwens niet in Nederland. (2)

teffmeel, teffmeel glutenvrij, teffmeel kopen, teffmeel recepten, teff, teff meel, teffmeel hoe gebruiken, gezonde recepten met teffmeel, glutenvrije recepten met teffmeel, biologisch, biologische foodblog, organic happiness

Wat is teff?

Teff behoort tot de ‘liefdesgrassen’ en is een lichte graansoort. De korrels kun je vergelijken met een suikerkorrel. Het zijn van alle graansoorten zelfs de allerkleinste korrels (1/100e van een tarwekorrel). Daardoor kunnen ze ook niet gepeld worden en is teff dus altijd volkoren. Van oorsprong komt teff uit Ethiopië. Teff is in verschillende kleuren verkrijgbaar, hoe lichter hoe milder van smaak. De donkere kleuren hebben een meer aarde-achtige smaak. (2+3)

Teffmeel gezond?

Teff bevat veel eiwitten waardoor je er sneller vol van zit. Wanneer je plotselinge lekkere trek hebt, kan dat goed helpen. Er zitten veel vezels in wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabiel(er) blijft, je minder honger hebt en daardoor ook makkelijker afvalt. Het is daarnaast ook de enige graansoort die vitamine C bevat en het bevat veel Calcium, meer dan ieder ander graan. Teff(meel) is dus zeker een gezonde keuze en een gezonde vervanger van bijvoorbeeld tarwe. (3)

Gezonde recepten met teffmeel

Teff kun je gebruiken om bijvoorbeeld tarwe te vervangen, maar combineer het dan wel met een ander meel om een goed baksel te kunnen maken. Grofweg kun je 25-50% van een meel vervangen door teff in een recept. (3) Je kunt er heerlijke pannenkoekjes of bijvoorbeeld wrapjes mee bakken. Zelf heb ik er al een keer een cheesecake en een bananenbrood mee gemaakt. Het is erg lekker meel en het vult inderdaad goed.

Teffmeel kopen

Teffmeel kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en biologische winkels, waaronder de Holland & Barret en de Ekoplaza.

Bronnen:

  1. https://goedetengezondleven.nl/teffmeel-glutenvrij/ 
  2. https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-teff/ 
  3. https://www.ahealthylife.nl/de-14-beste-glutenvrije-meelsoorten/

Ben je op zoek naar nóg meer gezonde inspiratie? Dan is het glutenvrije en lactosevrije E-book zeker iets voor jou. In het E-book vind je maar liefst 20 super lekkere én gezonde recepten die je ook nog eens heel snel maakt. Je kunt het E-book in de shop bestellen óf eerst het GRATIS inkijkexemplaar downloaden voor een exclusief voorproefje.

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close