Speculaas koekjes


Speculaas koekjes, deze gezonde koekjes zijn heel makkelijk te maken bijvoorbeeld met je kinderen alvast voor Sinterklaas. Ze smaken ook een beetje naar kruidnootjes, heerlijk om alvast helemaal in die Sinterklaasstemming te komen.
Zelf ben ik er helemaal nog niet mee bezig, maar misschien komt dat ook wel omdat bij mij de Decembermaand nou niet per se mijn favoriete maand is, terwijl dat bij de meeste mensen toch wat anders ligt haha. Natuurlijk vind ik die extra vrije dagen heerlijk, maar ik ben niet zo dol op ‘verplichtingen’ en die heb je er nogal wat in die maand haha. Het liefste zou ik de hele maand lekker op een eiland in de zon zitten met Jens en Leyla haha, maar dat gaat helaas niet.Dit jaar ben ik natuurlijk ook met een nieuwe baan begonnen en daar werken we gewoon tussen Kerst en Oud en Nieuw, dat is ook nieuw voor mij. Bij mijn vorige baan waren we altijd ‘verplicht’ vrij tussen Kerst en Oud en Nieuw. Nu zijn we open en was het dus even goed afstemmen wie wanneer wil werken of vrij wil zijn, zodat er altijd genoeg mensen aanwezig zijn. Zelf heb ik dus niet zoveel met Kerst dus ik vind het niet zo heel erg om na de Kerstdagen te werken. Als je die week vrij zou zijn, ben je namelijk al 2 dagen kwijt aan familiebezoekjes en verplichtingen. Veel liever ben ik in Januari een weekje vrij waarin ik écht een weekje vrij kan zijn en niet gelijk op 2 Januari alweer aan de bak moet. Dat betekent dus dat ik 24, 27 en 28 December gewoon aan het werk ben en na de Feestdagen lekker nog een weekje vrij tegoed heb. En ik ben nu al toe aan dat weekje vrij want het zijn super drukke weken zowel op het werk als privé.

De afgelopen week werkte ik 1 avond tot 21.00 en 1 avond tot 22.00 uur. Daarnaast komen er nog wat open avonden aan waarop ik werk. Ook ben ik om de week (voor 3x) in Rotterdam voor een opleiding die ik moet volgen vanuit mijn werk en waarvan ik op 17 december examen doe. En geloof me dat dit ook écht een pittige opleiding is. Ook in December heb ik nog een avond dat ik werk, mijn vader is jarig nét voor de Kerst, ik doe dus examen en dan hebben we Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw nog. Best een drukke periode dus dat weekje vrij in Januari is wel heel erg welkom haha.Om alvast een beetje in die Sinterklaas sferen te komen, heb ik deze lekkere speculaas koekjes gemaakt.


Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten wachttijd
Baktijd:                15 minuten
Aantal:                  Afhankelijk van de grootte 15-20 koekjes
Bijzondere benodigdheden:

  • Mengkom
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Uitsteekvormpjes
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, biologisch, recept, gezond recept, biologisch recept, biologisch eten, tussendoortje, snack, koekjes, gezonde koekjes, speculaas, makkelijk recept

Eivrij
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, biologisch, recept, gezond recept, biologisch recept, biologisch eten, tussendoortje, snack, koekjes, gezonde koekjes, speculaas, makkelijk recept

Vrij van geraffineerde suikers
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, biologisch, recept, gezond recept, biologisch recept, biologisch eten, tussendoortje, snack, koekjes, gezonde koekjes, speculaas, makkelijk recept

100% biologische ingrediënten
Ingrediënten
60 gram ongezouten roomboter
100 gram sorghummeel*
150 gram speltmeel
6 gram speculaaskruiden
5 gram baking soda
50 gram honing
60 milliliter amandelmelk **

* Kun je vervangen door boekweit- of amandelmeel
** Om het recept notenvrij te maken, kun je de amandelmelk door een andere (plantaardige) melk vervangen.

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de roomboter in een pannetje en laat langzaam op laag vuur smelten. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.

Ondertussen kun je de ‘droge’ ingrediënten: het meel, de speculaaskruiden en de baking soda mengen tot een geheel. Dit kun je in een mengkom doen met een spatel of een lepel of in de mixer.

Als deze droge ingrediënten goed zijn gemend, kun je hier de ‘natte’ ingrediënten aan toevoegen. Dat is in eerste instantie de gesmolten roomboter en vervolgens de honing en de amandelmelk. Meng opnieuw totdat het een stevig deeg wordt. Ook dit kun je zowel in de mixer doen als met een spatel/lepel in een mengkom.

Als dit een stevig deeg is geworden, kun je het in een bal kneden en die voor een half uur in de koelkast laten opstijven.

Als de deegbal voldoende opgestijfd is, kun je die uit de koelkast halen. Leg tussen 2 velletjes bakpapier en rol met de deegroller tot een mooie lap van ongeveer een halve centimeter dik. Dit doe je om te voorkomen dat het deeg aan je aanrechtblad of aan je deegroller vastplakt.

Als je een mooie lap hebt die overal even dik is, kun je met de uitsteekvormpjes de koekjes gaan uitsteken.

Als je de vormpjes allemaal hebt uitgestoken, kun je ze op een bakpapiertje op een bakplaat leggen. Bak de koekjes vervolgens in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven.

Let op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Laat ze even afkoelen en je kunt genieten van deze heerlijke, gezonde én biologische speculaas koekjes.
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, biologisch, recept, gezond recept, biologisch recept, biologisch eten, tussendoortje, snack, koekjes, gezonde koekjes, speculaas, makkelijk recept

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

Ben je op zoek naar nóg meer gezonde inspiratie? Bestel dan het “lekker in je vel E-book” met maar liefst 20 super lekkere én gezonde recepten. Met daarnaast ook nog meer informatie over gezonde voeding en mijn online coachingsprogramma.

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close