Speculaas appeltaart


Speculaas appeltaart, de perfecte herfsttaart om lekker mee op te warmen met een kopje thee.
Vorige week vrijdag was ik lekker een dagje vrij. Ik heb geprobeerd om dit jaar om de week de vrijdag vrij te nemen. Dat is niet altijd gelukt, maar wel vrij regelmatig en wat ik geniet ik van die extra vrije dagen! Het weekend is met 2 dagen toch al snel te kort als je zoveel wil doen als ik haha. Dat bleek vrijdag ook wel weer. Ik vloog van hot naar her de hele dag. ‘s Morgens naar Breda met Jens en de hond om nog even een check-up te laten doen. Daarna bracht ik Jens naar z’n werk want anders had ik ‘s middags geen auto en vervolgens lekker met Leyla een rondje gedaan door het bos zodat ze wat makkelijker alleen kon zijn.​Ik had namelijk met mijn moeder afgesproken om wat te gaan drinken, super leuk. Toen ik onderweg was, stuurde ze een berichtje dat we in de stad wat zouden drinken en dat mijn zusje ook mee zou gaan, super gezellig natuurlijk!

blog, vegan, appel, appeltaart, taart, spelt, speculaas, recept, snack, gebak, gezond recept, makkelijk recept, lekker, recept, biologisch, biologische foodblog, geen toevoegingen, organic happiness

Dit was ongeveer het weer van vrijdagmiddag. We hadden om half 2 op de Markt afgesproken, maar ik zag niemand. En natuurlijk had ik geen paraplu en geen capuchon. Mijn telefoon lag nog thuis, ook super handig. Dus ik zocht mijn moeder en zusje, maar vond ze niet. Bij 3 café’s ben ik naar binnengegaan om te kijken of ze daar waren, maar helaas. En net toen ik er bijna klaar mee was, liep ik ze ineens tegemoet. Gelukkig! We besloten om lekker wat te gaan drinken bij Honeypie in Middelburg. Een heel gezellige plek om te zijn. Dat bleek de rest van Middelburg ook te denken want het was super druk, maar er was nog precies één plekje vrij. We bestelden een theetje om lekker op te warmen en we kletsen heerlijk bij. Mijn zusje heeft ook veel zin om er nog iets bij te nemen en kiest voor een stuk appel-speculaastaart mét slagroom. Zelf had ik net geluncht dus ik laat het even voorbijgaan, maar het inspireert me wel tot deze speculaas appeltaart. En eerlijk gezegd is dit wel de best gelukte taart tot nu toe! De korst smaakt echt zoals mijn moeder vroeger appeltaart maakte.


Bereidingstijd: 30 minuten
Baktijd:                30 minuten
Aantal:                  1 taart (10-12 puntjes)
Bijzondere benodigdheden:

  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Springvorm (25 cm diameter)
blog, vegan, appel, appeltaart, taart, spelt, speculaas, recept, snack, gebak, gezond recept, makkelijk recept, lekker, recept, biologisch, biologische foodblog, geen toevoegingen, organic happiness

Eivrij
blog, vegan, appel, appeltaart, taart, spelt, speculaas, recept, snack, gebak, gezond recept, makkelijk recept, lekker, recept, biologisch, biologische foodblog, geen toevoegingen, organic happiness

Lactosevrij
blog, vegan, appel, appeltaart, taart, spelt, speculaas, recept, snack, gebak, gezond recept, makkelijk recept, lekker, recept, biologisch, biologische foodblog, geen toevoegingen, organic happiness

Notenvrij
blog, vegan, appel, appeltaart, taart, spelt, speculaas, recept, snack, gebak, gezond recept, makkelijk recept, lekker, recept, biologisch, biologische foodblog, geen toevoegingen, organic happiness

Vrij van geraffineerde suikers
blog, vegan, appel, appeltaart, taart, spelt, speculaas, recept, snack, gebak, gezond recept, makkelijk recept, lekker, recept, biologisch, biologische foodblog, geen toevoegingen, organic happiness

100% biologische ingrediënten

​Ingrediënten
105 gram kokosolie
300 gram speltmeel
200 gram tijgernotenmeel
5 gram baking soda
70 gram honing
80 milliliter plantaardige melk
4 appels
20 gram speculaaskruiden

Hoe maak je het?Verwarm de oven voor op 190 graden.
​Zet de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Laat langzaam smelten en zorg ervoor dat het niet kookt. Ondertussen dat de kokosolie smelt, kun je het speltmeel samen met het tijgernotenmeel en de baking soda in een kom doen. Meng alvast door elkaar. Hier kun je bijvoorbeeld een spatel voor gebruiken, maar met een lepel werkt het ook prima.

Als de kokosolie is gesmolten, kun je deze aan de kom toevoegen samen met de honing en de plantaardige melk. Roer goed door elkaar totdat je een stevig deeg krijgt. Kneed het deeg vervolgens met je handen tot een stevige bal. Zet de bal op een bordje in de koelkast om uit te harden. Zelf heb ik dit ongeveer een kwartiertje gedaan, terwijl ik met de vulling aan de slag ben gegaan. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd in kleine stukjes en doe in een kom. Voeg hier de speculaaskruiden aan toe. Meng even goed door elkaar.

Je kunt het deeg nu gaan rollen. Ik heb daar altijd zoveel moeite mee, maar nu las ik dé tip op internet. Leg het deeg tussen twee bakpapiertjes en rol het deeg plat. Dit is echt een top tip. Het bakpapier verschuift wel een beetje, maar als je het rustig aan doet, gaat dit perfect.

Rol net zolang door totdat het deeg ongeveer net zo groot is als je springvorm. Haal het bovenste bakpapiertje van het deeg af en zet de springvorm op zijn kop bovenop het deeg. Leg je hand onder het onderste bakpapiertje waar het deeg op ligt en draai voorzichtig om. Als het goed is vormt het deeg zich dan perfect in je vorm. Bij mij werkte dit in ieder geval prima. Het kan zijn dat je het deeg wat moet ‘helpen’ om naar beneden te zakken. Snijd de randjes eraf.

Zorg dat de bodem overal even dik is, dat is het makkelijkste voor de garing van de taart. Zorg ook dat de randjes overal even hoog zijn. Doe daarna de vulling in de bodem en verdeel goed. Maak van de rest van het deeg wederom één geheel en rol uit op dezelfde manier. Je kunt nu reepjes snijden om de bovenkant van de taart te maken.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven. Let op dat de baktijd per oven kan verschillen

Ik hoop dat je net zo van deze, biologische speculaas appeltaart kan genieten als ik.
blog, vegan, appel, appeltaart, taart, spelt, speculaas, recept, snack, gebak, gezond recept, makkelijk recept, lekker, recept, biologisch, biologische foodblog, geen toevoegingen, organic happiness

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

​Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close