Gevuld speculaas


Sinterklaas recept – Gevuld speculaas. Een gezonde variant en net zo lekker of misschien zelfs nog wel lekkerder dan het origineel.
De Sinterklaasperiode komt er weer aan en deze weken staan op de blog ook in het teken van gezonde Sinterklaas recepten. De bekende Sinterklaas traktaties, maar dan gezonder. Ik vind het zelf een uitdaging om het te maken en zo leuk als het dan lukt!Amandelspijs is zoiets waar ik zo dol op ben, vroeger at ik dat ook zo graag dat was eigenlijk ook de reden dat ik kerstbrood at. Het spijs haalde ik dan uit mijn plakje en ik smeerde het over mijn hele plak heen. Zo lekker vond ik het. Als mijn moeder ook gevuld speculaas mee had genomen, was ik zo blij haha. De keuze was dan ook heel snel gemaakt dat ik dit zelf wilde maken. Ik keek er al de hele week naar uit om het afgelopen weekend te proberen. Het was de eerste keer en hij is zo goed gelukt. Ik deed serieus een dansje in de keuken toen ik de smaak proefde, zo heerlijk. Ik kan daarom ook niet wachten om het recept met je te delen!


Bereidingstijd: 15 minuten + 15 minuten rusttijd
Baktijd:                40 minuten
Aantal:                 ongeveer 12 porties
Bijzondere benodigdheden:

  • 2 mengkommen
  • Kleine springvorm, taartvorm of ovenschaal
  • Deegroller
  • Bakpapier
blog, sinterklaas, amandel, speculaas, gevuld speculaas, spijs, amandelspijs, amandelmeel, speltmeel, lactosevrij, eivrij, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, foodblog, recepten, gezond, organic, healthy lifestyle, sinterklaas recept, biologische foodblog, organic happiness

Eivrij
blog, sinterklaas, amandel, speculaas, gevuld speculaas, spijs, amandelspijs, amandelmeel, speltmeel, lactosevrij, eivrij, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, foodblog, recepten, gezond, organic, healthy lifestyle, sinterklaas recept, biologische foodblog, organic happiness

Lactosevrij
blog, sinterklaas, amandel, speculaas, gevuld speculaas, spijs, amandelspijs, amandelmeel, speltmeel, lactosevrij, eivrij, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, foodblog, recepten, gezond, organic, healthy lifestyle, sinterklaas recept, biologische foodblog, organic happiness

Vrij van geraffineerde suikers
blog, sinterklaas, amandel, speculaas, gevuld speculaas, spijs, amandelspijs, amandelmeel, speltmeel, lactosevrij, eivrij, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, foodblog, recepten, gezond, organic, healthy lifestyle, sinterklaas recept, biologische foodblog, organic happiness

100% biologische ingrediënten
Ingrediënten
Speculaas
75 gram kokosolie
300 gram speltmeel
25 gram speculaaskruiden
5 gram baking soda
75 gram agavesiroop
70 milliliter plantaardige melkAmandelspijs
250 gram amandelmeel
150 milliliter honing

Decoratie
Witte amandelen

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
​Zelf houd ik veel van amandelspijs en dat is dus best een dikke laag geworden. Wil je zelf wat minder amandelspijs gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Gebruik dan wat minder ingrediënten. Smelt allereerst de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Houd goed in de gaten en zorg dat het niet gaat koken.

Terwijl de kokosolie smelt, kun je het speltmeel, de speculaaskruiden en de baking soda alvast in een mengkom doen.  Roer even goed door elkaar.

Als de kokosolie gesmolten is, kun je die hieraan toevoegen samen met de agavesiroop en de plantaardige melk. Roer goed door elkaar totdat het een stevig deeg wordt.

​Als het deeg wat steviger wordt, kun je het kneden met je handen. Het deeg is best stevig dus je kunt er makkelijk een bal van maken. Zorg ervoor dat al het deeg in de bal zit en duw even goed aan. Zet de bal vervolgens voor ongeveer 15 minuten in de koelkast om even op te stijven.

Ondertussen dat de bal in de koelkast staat, kun je het amandelspijs maken. Eigenlijk duurt dat ongeveer 2 minuten, dus je kunt ook eerst 13 minuten koffie drinken en de laatste 2 minuten het spijs maken haha.

Meng het amandelmeel met de honing en roer goed door elkaar. Roer goed totdat je geen los meel meer hebt en het een geheel van honing en meel is geworden.

Na 15 minuten kun je het deeg uit de koelkast halen. Leg het tussen twee bakpapiertjes om makkelijk te kunnen rollen met de deegroller zonder dat het overal aan vast plakt. Als je het deeg al een beetje uitgerold hebt, kun je het bovenste bakpapiertje eraf halen en goed door rollen.

Je gebruikt de helft van het deeg voor de bodem. Als het deeg goed plat is en al de grootte heeft van je vorm, dan kun je deze handige tip gebruiken. Zet je vorm op zijn kop bovenop het deeg, houd je hand onder het bakpapier wat onder je deeg ligt en draai voorzichtig in zijn geheel om. Dan krijg je ongeveer dit

Super handig want het grootste deel van je deeg zit op deze manier al in je vorm. Snijd de randjes er vanaf en zorg dat je bodem met opstaand randje goed is. Als je bodem klaar is, kun je over de bodem het amandelspijs verdelen. Zorg ervoor dat het overal even dik is.

​Maak met de rest van het deeg de bovenkant van het gevulde speculaas af en decoreer eventueel met witte amandelen.

Bak het gevulde speculaas vervolgens in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten gaar. Let op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Na 40 minuten en even afkoelen, kun je genieten van dit heerlijke gezonde gevulde speculaas.
blog, sinterklaas, amandel, speculaas, gevuld speculaas, spijs, amandelspijs, amandelmeel, speltmeel, lactosevrij, eivrij, gezonde recepten, makkelijke recepten, lekker, foodblog, recepten, gezond, organic, healthy lifestyle, sinterklaas recept, biologische foodblog, organic happiness

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Download het GRATIS Inkijkexemplaar van het 'Lekker in je vel' E-book!

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close