Simon Lévelt – Rondleiding


​Vorige week vrijdag ben ik uitgenodigd voor een rondleiding bij Simon Lévelt in Haarlem. Ik ben al lang fan van de thee en daarom vond ik het ook super gaaf om een kijkje te mogen nemen in de fabriek. Samen met 2 andere bloggers kregen we eerst een uitgebreide rondleiding door de koffiefabriek, daarna was er gelukkig nog wat tijd over om ook in de theefabriek een kijkje te nemen, alhoewel dit eigenlijk niet op het programma stond. Tot slot mochten we 2 soorten koffie proeven die op diverse manieren gezet werd, samen met dé smaakspecialist van Simon Lévelt. In deze blog zal ik je over de rondleiding vertellen, in een volgende blog vertel ik je alles over het proeven, wat ze trouwens cuppen noemen.
simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

We werden hartelijk ontvangen in Haarlem, natuurlijk met een lekkere kop thee. Voordat we de fabriek in mogen, moeten we onze handen goed wassen, een haarnetje op en een witte jas aan, super sexy! Daarna beginnen we met onze rondleiding, gegeven door Jan Willem. Een super leuke verteller met passie voor het vak dat merk je aan alles! De eerste vraag die hij stelt, is welke kleur koffiebonen hebben. Natuurlijk kennen we allemaal de bruine koffiebonen, maar we worden al bijna naar huis gestuurd. De ongeroosterde, naturel bonen zijn namelijk groen

simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

De koffiefabriek is volledig geautomatiseerd. Alles staat geregistreerd in de computer en die weet precies welke hoeveelheden hij nodig heeft voor welke koffie. Op het moment dat de bonenmelange is samengesteld, moeten de bonen worden geroosterd. Veel mensen zeggen koffie branden, maar bij Simon Lévelt vertellen ze dat je de koffie roostert.

simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

Als de koffie trouwens binnenkomt, wordt deze eerst al licht geroosterd en geproefd. De inkopers proeven namelijk bij de koffieboeren op de plantage de koffie die ze meenemen en nemen daar een aankoopmonster van mee. Door bij binnenkomst de koffie gelijk te vergelijken met het aankoopmonster weet je zeker dat je dezelfde koffie hebt gekregen als je is voorgeschoteld door de koffieboer.

simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

Terug naar het roosteren van de koffiebonen. Dit gebeurt in deze grote machine. Het is een soort wasmachine, die bestaat uit 2 verschillende trommels met gaten erin. In de eerste trommel komt warme lucht, die is in eerste instantie 30 graden en verwarmt door tot 100 graden. Dit is nodig om het vocht uit de bonen te halen. Pas daarna worden de bonen geroosterd. Ze vallen door de gaten en komen zo in de tweede trommel terecht, waar ze verder verwarmd worden om de koffiebonen zo te kunnen roosteren. De temperatuur loopt op tot 210 tot 230 graden, afhankelijk van de soort koffie. Niet alleen de temperatuur, maar ook de duur van het roosteren is afhankelijk van de soort koffie. De trommel draait ondertussen continu rond. Om te kunnen zien of de bonen die in de machine geroosterd worden goed zijn, zit er een monsterschep bij de trommel, hiermee kun je wat bonen uit de trommel halen om te zien of die al goed zijn. Als de bonen goed zijn, zakken ze in de laatste trommel om af te koelen.

simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

Om ervoor te zorgen dat de bonen niet verder roosteren, is het van belang dat ze zo snel mogelijk gekoeld worden. Aan de bovenkant worden de bonen daarom geblust met water en van onderen wordt de warme lucht weggezogen. De bonen worden gekoeld tot ongeveer 30 graden en daarna worden de bonen ongeveer 2 minuten gedroogd, omdat er weer vocht in is gekomen. Er gaat 60 kilo aan koffiebonen in de machine en er komt ongeveer 52 kilo uit. Natuurlijk verliezen de bonen vocht, maar daarnaast worden de bonen ook gefilterd. Doordat ze rechtstreeks van de plantage komen, zitten er weleens stukjes glas of zand in., Die veroorzaken ook een stukje gewichtsverlies.

simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

Via het transportsysteem komen de bonen dan vervolgens op de plek waar ze moeten zijn. Óf ze worden verpakt of ze worden verder verplaatst naar de plek waar ze gemalen worden om dan vervolgens verpakt te worden.

De bonen moeten overigens eerst nog 5 uur rusten voordat ze gemalen kunnen worden. Anders zijn de bonen nog te zacht (door eventueel vocht en warmte die er nog in zit).
simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblogHier zie je links de monsterschep, in het midden de koffie die inmiddels is gemalen. Die gaat zo de verpakkingen in. Rechts zie je dat elk pak koffie gewogen wordt en het gewicht stabiel op 251 gram per zak blijft staan.

​We hebben nog wat tijd over en na de rondleiding door de koffiefabriek mogen we ook in de theefabriek een kijkje nemen. Wist je dat Simon Lévelt 200 soorten thee verkoopt? Echt megaveel en de theefabriek is niet geautomatiseerd. Er is dus iemand de hele dag aan het kijken welke thee er gemengd moet worden en hoeveel om de juiste hoeveelheden te krijgen in de gemengde thee.

simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

De thee ligt ook, net als de koffie, in grote hoeveelheden opgeslagen. De thee wordt dus handmatig gekozen en in de machine gedaan. Frank die bij de machine werkt vertelt ons (geïmproviseerd), maar vol passie over de thee, de machine en de zakjes. Hij zet de machine zelfs stil om in slow motion te kunnen laten zien wat de machine precies allemaal doet. Wist je dat theezakjes niet van papier gemaakt worden? Het papier zou namelijk als het nat wordt, kapotscheuren en dat wil je juist niet bij thee. De theezakjes worden daarom van bananenblad gemaakt, zo vertelt Frank ons.

simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

Links zie je een witte rol met de buitenkant van de theezakjes, die rolt constant door. Bij 1 komt de thee in de zakjes. De zakjes gaan vervolgens dubbel, de machine knipt ze af, vouwt ze in de goede vormen daarna gaat het touwtje er doorheen. Dit gebeurt tegenwoordig niet meer met een nietje, dat is namelijk beter voor het milieu. Vervolgens komt het trekkertje eraan en zakken de zakjes door in een magazijn. Is het magazijn vol? Dan komen ze in een doosje en worden ze zo verpakt.

simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog
Links zie je dat de touwtjes worden geknoopt en rechts zie je de theezakjes in het magazijn vallen.
simon levelt, koffie, thee, biologische koffie, biologische thee, biologisch, rondleiding, spon, gesponsord, fabriek, haarlem, koffiebonen, koffie roosteren, geroosterde koffiebonen, verse thee, roosteren, organic happiness, foodblog, biologische foodblog

Ik heb super veel geleerd tijdens deze rondleiding en natuurlijk enorm genoten van de passie van zowel Jan Willem als Frank tijdens de rondleiding. Ik wil hen daarom speciaal bedanken voor deze leuke ervaring. Daarnaast wil ik natuurlijk ook Simon Lévelt bedanken dat ik hierbij mocht zijn en voor de gave goodiebag. In de goodiebag zat onder andere een heerlijke thee en natuurlijk ook lekkere koffie. Of kijk zelf eens op de website welke thee of koffie je lekker vindt. Met 200 theetjes en 25 koffietjes keuze genoeg!


Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

​Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Download het GRATIS Inkijkexemplaar van het 'Lekker in je vel' E-book!

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close