Kijkje in de keuken

Naast de rondleiding die we kregen, hebben we ook koffie geproefd. Het proeven noemen ze trouwens ‘cuppen’ en eigenlijk werkt het hetzelfde als wijn proeven. Je slurpt een slok naar binnen laat het door je mond gaan voor de smaak en vervolgens spuug je het weer uit. Voor iedere nieuwe koffie wordt dit met een testpanel gedaan. Niet alleen om te kijken hoe lekker de koffie is. Maar ook om smaken te herkennen in de koffie en om te kijken welke methode van zetten het beste bij de koffie past.

Smaken herkennen
Smaakexpert Sandra neemt ons mee. Ik vind het zo knap wat zij allemaal proeft in de koffie. Ik proef wel wat verschil, met name in bitterheid, maar verder niet. Sandra proeft of de koffie fruitig is en welk fruit je dan terugproeft. Ik denk dat oefening kunst baart, maar nog steeds enorm knap hoe ze dat doet. Als eerste doet Sandra het ons voor, daarna mogen we zelf aan de slag.

5 verschillende manieren koffie zetten
De eerste koffie die we proeven (op 5 verschillende manieren gezet) is de Peru Lambayeque. We zijn de eersten die deze koffie geproefd hebben, want deze koffie komt pas in het najaar in de winkel. Een echte primeur dus!! De eerste manier waarop deze koffie gezet is, dat is de traditionele Indonesische manier van koffie zetten, namelijk Tubruk (ook wel Toebroek geschreven). De koffie gaat in het kopje en je schenkt er heet water overheen. Je laat de tubruk even staan, aan de bovenkant ontstaat dan een soort ‘koek’ om de koffie te kunnen proeven, roer je de koek eraf en kun je proeven.

Clever Dripper
De tweede zetmethode die we hebben gebruikt, is de Clever Dripper. Je zet een filter in de Clever Dripper en doet hier de koffie in. Daar giet je het hete water op en dat laat je even zo staan, de koffie trekt op die manier nog voordat hij doorzakt. Als de koffie getrokken heeft, zet je de Clever Dripper op een potje of een kopje en dan pas gaat de koffie doorlopen.
Cafetière

De derde manier van zetten is de cafetière. Ook dit is een relatief simpele manier van koffie zetten, maar je moet er wel wat geduld voor hebben. Je doet als eerste de koffie in de cafitière en voegt daar vervolgens heet water aan toe. Zorg ervoor dat alle koffie goed nat is en er geen klontjes meer zijn. Duw vervolgens de deksel goed op de cafitière en laat de koffie een paar minuten trekken. Als die tijd voorbij is, kun je de bovenkant naar beneden duwen. De filter doet nu zijn werk, hij duwt het koffiegruis naar de bodem en de koffie blijft over. Zorg ervoor dat je het laatste beetje laat zitten, anders zit er ook koffiegruis in je koffie.
Kalita

De kalita is de vierde manier die we hebben toegepast. Dit is ook een variant van handopschenken. Je maakt het filter nat en doet hier de koffie in. Vervolgens laat je de koffie ‘bloomen’. Je schenkt een kleine hoeveelheid water op de koffie, doordat er dan CO2 vrijkomt, ontstaan er luchtbelletjes en komt de koffie iets omhoog. Als de koffie niet meer omhoog komt en de meeste CO2 verdwenen is, dan schenk je de rest van het water in een draaiende beweging op. Het is de bedoeling dat je er ongeveer 2 minuten over doet om al het water toe te voegen, zodat het langzaam doorloopt. Let op dat je op de koffie schenkt en niet via het filter.
Aeropress

De vijfde en laatste manier is ook gelijk een hele bijzondere, namelijk de Aeropress. Dit is een nieuwe uitvinding in koffieland. De Aeropress ziet er niet echt heel erg mooi uit, maar is wel erg handig in gebruik. Je doet de koffie in de Aeropress en voegt de helft van het water toe en roer met het bijgeleverde roerstokje wat precies in de Aeropress past. Dan wacht je 30 seconden en voeg je de rest van het water toe in ook 30 seconden. Zorg ervoor dat de bovenkant goed vast zit en draai de Aeropress om. Je kunt hem nu uitdrukken boven je koffie. Je moet de Aeropress niet helemaal uitdrukken, omdat het laatste stukje meer bitters bevat. Maar als je dat juist lekker vindt, moet je hem vooral helemaal doordrukken. Binnen 2 minuten heb je dus een lekker bakje koffie op tafel.

Cuppen
Ik vond het cuppen erg leuk om te doen en ik heb super veel geleerd. Zelf ben ik niet echt een koffiedrinker, het blijft meestal bij 1 latte macchiato of cappuccino per dag. Het proeven vond ik daarom lastig. Ik proefde vooral of iets bitter was of niet. Ik proefde wel grote verschillen tussen de verschillende zetmethodes, gek eigenlijk dat als je koffie op een andere manier zet het zo’n smaakverschil geeft.