Tijdgebrek
Zoals ik al in een eerdere blog heb geschreven, heb ik een fulltime baan waar ik vroeg voor uit bed moet. Ik ben dol op een lekker ontbijtje, maar heb vaak tijdgebrek in de ochtend. In de weekenden heb/maak ik dan ook vaak meer tijd voor een uitgebreider ontbijtje. Alleen doordeweeks heb ik meestal geen zin om eerder op te staan om een ontbijt te maken. Dat is precies waarom ik zo dol ben op granola. Want dat maak je vantevoren en hoef je ‘s morgens alleen maar aan je yoghurt toe te voegen.
Granola of muesli?
Wat is het verschil tussen muesli en granola eigenlijk? Ik kocht mijn muesli altijd in de supermarkt totdat ik erachter kwam dat er heel veel suikers werden toegevoegd. Ondanks dat ik dacht dat ik een gezond ontbijtje te pakken had, bleek dat totaal niet het geval te zijn helaas. Ik zag overal granola voorbijkomen onder andere op Facebook, maar ik wist niet goed wat het eigenlijk was.

Totdat ik naar New York ging met mijn ouders en zusje. We waren in een soort overdekte markt waar je je eigen eten kon meenemen. Mijn vader en zusje gingen voor worst en gyros die ze op straat gekocht hadden. Op dat moment begon ik al wat gezonder te eten en ondanks dat het meeste eten enorm ongezond was in New York besloot ik toch zo gezond mogelijk te eten. Bij het tentje binnen zag dat ze ‘homemade’ granola verkochten met yoghurt en dat was mijn kans om het uit te proberen en het beviel super goed.
Geroosterd
Toen ik thuis kwam, besloot ik gelijk wat meer uit te zoeken over granola en kwam ik erachter dat het geroosterd is in tegenstelling tot muesli. En dat is gelijk hetgeen wat granola die lekkere smaak geeft. Dus ik besloot thuis gelijk met een eigen granolarecept aan de slag te gaan door wat ingrediënten bij elkaar te proberen. Je kunt de granola helemaal naar je eigen smaak maken door ingrediënten toe te voegen die jij lekker vindt. Ook voor het combineren, kun je variëren met bijvoorbeeld (plantaardige) yoghurt, kwark of plantaardige melk.
Recept: Noten granola met kokos


Ingrediënten
60 gram kokosolie
100 gram ongezouten noten
75 gram walnoten
75 gram pompoenpitten
50 gram geraspte kokos
35 gram lijnzaad
250 gram (glutenvrije) havermout
3 gram kaneel
45 gram honing
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Hak alle noten zo fijn als je lekker vindt of laat ze lekker grof. Doe de noten in een mengkom en voeg hier de pompoenpitten, het lijnzaad, de havermout en de kaneel aan toe
Meng deze droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie en de honing als laatste toe.
Roer opnieuw en zorg dat alle ingrediënten met de kokosolie en de honing in aanraking zijn geweest.
Leg een bakpapiertje op een bakplaat en verdeel de granola gelijkmatig over de bakplaat.
Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin. Tussendoor kun je alles nog een keer husselen om te voorkomen dat alles aan elkaar plakt.
Laat goed afkoelen en bewaar 1-2 weken in een luchtdichte pot.
Geniet van deze heerlijke granola. Lekker met wat (plantaardige) yoghurt, kwark of melk en vers fruit.

Download hieronder het recept om het makkelijk te kunnen printen.
Volg je Organic Happiness al op Social Media?