(Konings)cake


(Konings)cake een cake met een mooie oranje topping, die ook nog gezond is. Dat is pas een leuke traktatie op Koningsdag.
Het is 27 april en dat betekent Koningsdag in Nederland. Ik moet eerlijk bekennen dat het voor mij geen spannende dag wordt vandaag. Ik ben lekker vrij, Jens is aan het werk dus ik heb een lekker rustig dagje samen met Leyla. Misschien dat ik nog een kijkje op de vrijmarkt neem op het dorp, maar verder een relaxte dag.

Toen ik een jaar of 17 was ben ik eens met een vriendin naar Amsterdam geweest op, toen nog, Koninginnedag. Het was super warm en het 538 feest was toen nog op het Museumplein. Toen heb ik enorm genoten van onder andere Roel van Velzen kan ik me nog herinneren. Dat was eigenlijk de enige keer dat ik echt gefeest heb met Konings/Koninginnedag. Sowieso ben ik niet echt een feestbeest, ik ga liever ergens wat drinken en lekker kletsen dan op een plek te zijn met keiharde muziek en teveel mensen. De afgelopen jaren ging ik dan ook regelmatig met mijn ouders en zusje winkelen in Antwerpen op Koningsdag. Ideaal want daar zijn de winkels op en is het een normale dag, dus is het ook niet zo druk als wanneer je op een zaterdag zou gaan bijvoorbeeld.

Wel vind ik Koningsdag altijd een leuk feest, iedereen is blij, vrolijk en vaak is het ook echt mooi weer. Vroeger thuis ging ik dan ‘s morgens vroeg al met mijn moeder naar de stad om oranje tompucen te halen, die aten mijn vader en ik dan op. Ik keek dan altijd de hele dag tv naar het bezoek in een stad van de koninklijke familie. Nu vind ik dat niet meer zo leuk als vroeger, ik heb het er eerlijk gezegd ook niet voor over om daar mijn hele dag aan te besteden. Maar misschien als ik vanmiddag nog wat ga werken aan mijn blog dat ik het op de achtergrond aan zet om toch nog een beetje dat gevoel vast te houden.

Zoals gezegd oranje tompoucen horen écht bij Koningsdag, maar ik moet zeggen dat deze gezonde cake er ook mag zijn. Hij is echt heel lekker en super gezond. En dat zeg ik niet alleen omdat ik hem zelf bedacht en gemaakt heb, omdat ik er zo enthousiast over was, heb ik een deel meegenomen naar mijn werk. En mijn collega’s waren ook heel enthousiast. Dus als jij vandaag ook geen wilde plannen heb, dan zou ik zeggen duik lekker de keuken in en maak deze heerlijke cake!


Bereidingstijd: 15 minuten
Baktijd:                30 minuten
Aantal:                 1 cake (12-15 plakjes)
Bijzondere benodigdheden:

  • Blender/keukenmachine
  • Vriezer
  • Bakpapier
  • Cakeblik
blog, cake, koningsdag, oranje cake, gezonde cake, gezonde recepten, lekker, makkelijke recepten, gebak, gezond gebak, snack, tussendoortje, biologisch, biologisch eten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

Lactosevrij
blog, cake, koningsdag, oranje cake, gezonde cake, gezonde recepten, lekker, makkelijke recepten, gebak, gezond gebak, snack, tussendoortje, biologisch, biologisch eten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

Notenvrij
blog, cake, koningsdag, oranje cake, gezonde cake, gezonde recepten, lekker, makkelijke recepten, gebak, gezond gebak, snack, tussendoortje, biologisch, biologisch eten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

Vrij van geraffineerde suikers
blog, cake, koningsdag, oranje cake, gezonde cake, gezonde recepten, lekker, makkelijke recepten, gebak, gezond gebak, snack, tussendoortje, biologisch, biologisch eten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

100% biologische ingrediënten
Let op dat dadels wel ‘sporen van noten’ kunnen bevatten.
Ingrediënten
Cake
100 gram kokosolie
100 gram tijgernotenmeel
100 gram speltmeel
4 eieren
5 gram baking soda
50 gram Medjool dadelsTopping
1 winterpeen
1 sinaasappel
4 Medjool dadels
25 gram kokosolie

Hoe maak je het?​Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt als eerste de kokosolie voor de cake in een pannetje op laag vuur. Zorg ervoor dat het langzaam gaat en niet gaat koken. Ondertussen dat de kokosolie smelt, kun je het meel mengen met de eieren en de baking soda. Snijd de dadels in kleine stukjes, verwijder de pit en meng de dadels vervolgens ook door het beslag. Zelf heb ik een keukenmachine dus die heb ik het werk laten doen in dit geval. Je kunt het ook met de hand (met een spatel doen), dat gaat net zo makkelijk.

Als alle ingrediënten goed gemengd zijn, kun je een bakpapiertje in een cakeblik doen. Verdeel vervolgens het beslag over de cakevorm en zorg dat het overal gelijkmatig verdeeld is. Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Let op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Laat nu de kokosolie voor de topping smelten. Dit gaat op dezelfde manier als eerder.

Nu is het tijd om je keukenmachine of blender erbij te pakken. Doe de wortel in de keukenmachine en maal fijn. Schil vervolgens de sinaasappel en voeg de partjes sinaasappel hier ook aan toe.
Ontpit de dadels en voeg de dadels ook aan het mengsel toe en als de kokosolie gesmolten is, kun je ook die hierbij doen. Mix tot het een glad geheel is geworden.

Je kunt de cake vervolgens bestrijken met dit mengsel. Doordat de cake nooit helemaal egaal is en het mengsel ook niet helemaal glad, gaat dat niet heel makkelijk. Ik heb zelf met een lepel wat topping op de cake gedaan en het met de bolle kant van de lepel verspreid.

Als je de bolle kant van de lepel natmaakt, blijft het ook niet aan je lepel plakken. Als je de topping goed hebt verdeeld, kun je de cake voorzichtig in de vriezer zetten. Zo stijft de topping mooi op en blijft die goed zitten op de cake.

Haal voor het serveren de cake uit de vriezer en je kunt genieten van deze heerlijke zoete Koningscake.
blog, cake, koningsdag, oranje cake, gezonde cake, gezonde recepten, lekker, makkelijke recepten, gebak, gezond gebak, snack, tussendoortje, biologisch, biologisch eten, biologische foodblog, foodblog, organic happiness

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close