fbpx

Kikkererwetenmeel – Glutenvrije melen

Kikkererwtenmeel – Glutenvrije melen

“Het is geler dan tarwemeel en van nature glutenvrij.


Kikkererwtenmeel – Glutenvrije melen. Is kikkererwtenmeel gezond? Kikkererwtenmeel maken of kopen? Ik vertel je er alles over in deze blog.

Wat is kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel is zoals de naam al zegt, meel gemaakt van kikkererwten. Het wordt met name in India en Pakistan veel gebruikt als basisproduct. Het wordt in de Arabische culturen al eeuwenlang gebruikt. Kikkererwtenmeel is geler dan tarwemeel en van nature glutenvrij. (1+2)

Is kikkererwtenmeel gezond?

Kikkererwtenmeel (of eigenlijk kikkererwten in het algemeen) bevatten redelijk wat vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. (3) Daarnaast blijkt uit Australisch onderzoek dat kikkererwtenmeel een verlagend effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Dat heeft met name te maken met de ‘langzame’ koolhydraten die het bevat. (2+4) Daarnaast bevat kikkererwtenmeel vrij veel vezels wat een gunstig effect heeft op de spijsvertering en het darmstelsel. (3+2+4) 

Tot slot bevatten kikkererwten ook stoffen die een positief effect zouden kunnen hebben op hart- en vaatziekten met dank aan de kalium en magnesium die het bevat. Ze ondersteunen het hart op meerdere manieren. Ook door het bloeddrukverlagende effect en het feit dat peulvruchten de slagaders vrijhouden van plaque. (3+2)

Toepassing van kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is perfect geschikt om brood mee te bakken. Wanneer je het met een ander meel mengt, kun je er heerlijke pannenkoeken mee maken. Door het met andere meelsoorten te combineren kun je er ook vanalles mee bakken zoals gebak, muffins en koekjes. Zelf maakte ik er Italiaanse muffins mee, het recept daarvan vind je in mijn E-book. Door de hoeveelheid eiwitten is het ook een perfecte aanvulling op je groentesmoothie. (2) 

Je kunt dus voldoende met dit gezonde meel variëren om van alle gezondheidsvoordelen te profiteren.

Kopen of zelf maken?

Je kunt kikkererwtenmeel bij de grotere supermarkten, natuurwinkels of biologische winkels kopen. Natuurlijk kun je het ook zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een keukenmachine en veel geduld. Je moet de kikkererwten namelijk heel lang malen.

  1. https://www.gezondedrukte.be/kikkererwtenmeel/ 
  2. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/157213-de-geneeskracht-van-kikkererwtenpoeder.html 
  3. https://www.ahealthylife.nl/8-goeiea8-goede-redenen-om-kikkererwten-te-eten-redenen-om-kikkererwten-te-eten/ 
  4. https://www.optimalegezondheid.com/kikkererwten/
Ben je op zoek naar nóg meer gezonde inspiratie? Dan is het glutenvrije en lactosevrije E-book zeker iets voor jou. In het E-book vind je maar liefst 20 super lekkere én gezonde recepten die je ook nog eens heel snel maakt. Je kunt het E-book in de shop bestellen óf eerst het GRATIS inkijkexemplaar downloaden voor een exclusief voorproefje.
 
Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close