fbpx

Havermeel: Glutenvrije melen

Havermeel: Glutenvrije melen

“Misschien wist je het ook niet, maar van nature is havermout dan ook glutenvrij.”


Havermeel: Glutenvrije melen. Havermeel of havermoutmeel is van nature ook glutenvrij en vandaag vertel ik je er alles over. Havermeel recepten, gezondheidsvoordelen en zelf havermeel maken het komt allemaal aan de orde in deze blog.

Is havermout/havermeel glutenvrij?

Havermout is van nature glutenvrij en van havermout wordt havermeel gemaakt. Havermeel is dus van nature ook glutenvrij. Alleen door kruisbestuiving met andere granen, vervoer en verwerking in de fabrieken is veel van de havermout in de winkels niet meer glutenvrij.  (1)

Gezondheidsvoordelen van haver(mout/meel)

Haver is een erg gezond glutenvrij alternatief voor bijvoorbeeld tarwe, het is namelijk één van de beste bronnen van ‘betaglucaan’ wat een oplosbare vezel is die super goed is voor je gezondheid. Het bevordert onder andere het cholesterol en kan de opname van suiker vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel niet stijgt, maar juist daalt en ook het insulinegehalte. Een portie van 40 gram haver bevat 4 gram vezels en 7 gram eiwitten en daarnaast onder andere Magnesium en B-vitamines. (2)

Gebruik en toepassing havermeel

Havermout gebruiken we vaak als ontbijt in de vorm van een havermoutpapje, maar ook muesli wordt vaak op basis van havermout gemaakt. Door havervlokken fijn te malen, ontstaat havermeel wat je dus ook heel makkelijk zelf kunt maken. (3)

Je kunt havermout/havermeel in veel verschillende soorten recepten gebruiken. Zo gebruikte ik het onder andere in pannenkoekjes, smoothies, muffins, en taart. Genoeg gezonde opties dus om deze lekkere havermout in toe te passen.

Eet jij al veel havermout?


  1. https://www.ahealthylife.nl/haver-en-havermout-glutenvrij-verrassende-waarheid/ 
  2. https://www.ahealthylife.nl/9-supergezonde-glutenvrije-granen/
  3. https://www.ahealthylife.nl/de-14-beste-glutenvrije-meelsoorten/

Ben je op zoek naar nóg meer gezonde inspiratie? Dan is het glutenvrije en lactosevrije E-book zeker iets voor jou. In het E-book vind je maar liefst 20 super lekkere én gezonde recepten die je ook nog eens heel snel maakt. Je kunt het E-book in de shop bestellen óf eerst het GRATIS inkijkexemplaar downloaden voor een exclusief voorproefje.

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close