Glutenvrije melen: Teffmeel

Glutenvrije melen: Teffmeel

“Van oorsrong groeit teff trouwens niet in Nederland.” 


Glutenvrije melen: Teffmeel. Na havermeel en boekweitmeel is het vandaag de beurt aan het glutenvrije teffmeel. Een super gezond alternatief voor tarwe.

Glutenvrij?

Teffmeel is volledig glutenvrij, dat is getest door de Universiteit Leiden (1). Ondanks dat je soms op internet leest dat het niet volledig glutenvrij zou zijn.  Mede daardoor is het geliefd onder mensen die glutenvrij eten. Van oorsprong groeit teff trouwens niet in Nederland. (2)

 

Wat is teff?

Teff behoort tot de ‘liefdesgrassen’ en is een lichte graansoort. De korrels kun je vergelijken met een suikerkorrel. Het zijn van alle graansoorten zelfs de allerkleinste korrels (1/100e van een tarwekorrel). Daardoor kunnen ze ook niet gepeld worden en is teff dus altijd volkoren. Van oorsprong komt teff uit Ethiopië. Teff is in verschillende kleuren verkrijgbaar, hoe lichter hoe milder van smaak. De donkere kleuren hebben een meer aarde-achtige smaak. (2+3)

Hoe gezond is teef(meel)?

Teff bevat veel eiwitten waardoor je er sneller vol van zit. Wanneer je plotselinge lekkere trek hebt, kan dat goed helpen. Er zitten veel vezels in wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabiel(er) blijft, je minder honger hebt en daardoor ook makkelijker afvalt. Het is daarnaast ook de enige graansoort die vitamine C bevat en het bevat veel Calcium, meer dan ieder ander graan. Teff(meel) is dus zeker een gezonde keuze en een gezonde vervanger van bijvoorbeeld tarwe. (3)

Toepassing van teff

Teff kun je gebruiken om bijvoorbeeld tarwe te vervangen, maar combineer het dan wel met een ander meel om een goed baksels te kunnen maken. Grofweg kun je 25-50% van een meel vervangen door teff in een recept. (3) Je kunt er heerlijke pannenkoekjes of bijvoorbeeld wrapjes mee bakken. Zelf heb ik er al een keer een cheesecake en een bananenbrood mee gemaakt. Het is erg lekker meel en het vult inderdaad goed.

Bronnen:

  1. https://goedetengezondleven.nl/teffmeel-glutenvrij/ 
  2. https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-teff/ 
  3. https://www.ahealthylife.nl/de-14-beste-glutenvrije-meelsoorten/

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close