Glutenvrije melen: Havermeel

Glutenvrije melen: Havermeel

“Misschien wist je het ook niet, maar van nature is havermout dan ook glutenvrij.”


Glutenvrije melen: Havermeel. In deze nieuwste rubriek breng ik maandelijks een glutenvrij meel onder de aandacht. Vorige maand stond Boekweitmeel in de spotlight en vandaag havermeel, wat gemaakt wordt van havermout.

Is havermout glutenvrij?

Misschien wist je het ook niet, maar van nature is havermout dan ook glutenvrij. Alleen door kruisbestuiving met andere granen, vervoer en verwerking in de fabrieken is veel van de havermout in de winkels niet meer glutenvrij.  (1)

Gezondheidsvoordelen van haver(mout/meel)

Haver is een erg gezond glutenvrij alternatief voor bijvoorbeeld tarwe, het is namelijk één van de beste bronnen van ‘betaglucaan’ wat een oplosbare vezel is die super goed is voor je gezondheid. Het bevordert onder andere het cholesterol en kan de opname van suiker vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel niet stijgt, maar juist daalt en ook het insulinegehalte. Een portie van 40 gram haver bevat 4 gram vezels en 7 gram eiwitten en daarnaast onder andere Magnesium en B-vitamines. (2)

Gebruik en toepassing havermeel

Havermout gebruiken we vaak als ontbijt in de vorm van een havermoutpapje, maar ook muesli wordt vaak op basis van havermout gemaakt. Door havervlokken fijn te malen, ontstaat havermeel wat je dus ook heel makkelijk zelf kunt maken. (3)

Je kunt havermout/havermeel in veel verschillende soorten recepten gebruiken. Zo gebruikte ik het onder andere in pannenkoekjes, smoothies, muffins, en taart. Genoeg gezonde opties dus om deze lekkere havermout in toe te passen.

Eet jij al veel havermout?


  1. https://www.ahealthylife.nl/haver-en-havermout-glutenvrij-verrassende-waarheid/ 
  2. https://www.ahealthylife.nl/9-supergezonde-glutenvrije-granen/
  3. https://www.ahealthylife.nl/de-14-beste-glutenvrije-meelsoorten/

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close