Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg


Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg. Deze gezonde appelflappen maak je makkelijk zelf. Heerlijk om gezond(er) te kunnen genieten op Oudejaarsavond.
Appelflappen horen toch wel bij Oudejaarsavond, alhoewel ik zelf meer voor team oliebol ben haha. Ik haal vaak gedurende het jaar al een keertje of twee een oliebol, op oudejaarsavond laat ik ze vaak wel staan. Ze zijn vaak zo vet en dan kan ik wel eens last van mijn buik krijgen en op Oudejaarsavond met buikpijn zitten, is niet iets wat ik graag wil haha. Ik heb daarom vorig jaar al een gezonder oliebollenrecept gemaakt en nu het gezondere recept voor de appelflappen.
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, oud en nieuw, oudjaarsdag, nieuwjaar, appelflap, gezonde appelflap. vegan, veganistisch, veganistische appelflap. zonder bladerdeeg. eivrij, lactosevrij, notenvrij, gezond recept, gezonde recepten, lekker, makkelijk recept, gezonde tussendoortjes, gezond genieten, biologisch, biologische voeding, biologisch eten, biologische ingrediënten

Eerlijk gezegd zal ik heel blij zijn als het weer januari is en al die Feestdagen voorbij zijn. Ik moet zeggen dat het me meeviel in tegenstelling tot voorgaande jaren, maar zoveel verplichtingen en drukte is gewoon niks voor mij. En in december zijn er nou eenmaal veel verplichtingen in een korte tijd met Nieuwjaarsdag als hoogtepunt haha.

Oudejaarsavond is voor ons lekker op het gemakje bij mijn schoonouders, eten en spelletjes doen dus dat is wel gezellig. Dan blijven we daar slapen, want dat is nu eenmaal praktischer, omdat we de volgende dag naar Jens z’n Opa en Oma  moeten en die wonen daar vlakbij. Nieuwjaarsdag dus weer een race tegen de klok naar Opa’s, Oma’s en ouders. Zoals ik zei zal ik blij zijn als het er weer op zit en ik weer lekker thuis kan bijkomen haha. Gelukkig ben ik de komende week een weekje vrij dus dan heb ik alle tijd om lekker bij te komen van die drukke dagen en daar heb ik ook zeker behoefte aan.


Bereidingstijd: 10 minuten
Baktijd:              20-25 minuten
Aantal:               6-8 appelflappen (afhankelijk van de grootte)
Bijzondere Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Bakplaat
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, oud en nieuw, oudjaarsdag, nieuwjaar, appelflap, gezonde appelflap. vegan, veganistisch, veganistische appelflap. zonder bladerdeeg. eivrij, lactosevrij, notenvrij, gezond recept, gezonde recepten, lekker, makkelijk recept, gezonde tussendoortjes, gezond genieten, biologisch, biologische voeding, biologisch eten, biologische ingrediënten

Eivrij
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, oud en nieuw, oudjaarsdag, nieuwjaar, appelflap, gezonde appelflap. vegan, veganistisch, veganistische appelflap. zonder bladerdeeg. eivrij, lactosevrij, notenvrij, gezond recept, gezonde recepten, lekker, makkelijk recept, gezonde tussendoortjes, gezond genieten, biologisch, biologische voeding, biologisch eten, biologische ingrediënten

Lactosevrij
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, oud en nieuw, oudjaarsdag, nieuwjaar, appelflap, gezonde appelflap. vegan, veganistisch, veganistische appelflap. zonder bladerdeeg. eivrij, lactosevrij, notenvrij, gezond recept, gezonde recepten, lekker, makkelijk recept, gezonde tussendoortjes, gezond genieten, biologisch, biologische voeding, biologisch eten, biologische ingrediënten

Notenvrij
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, oud en nieuw, oudjaarsdag, nieuwjaar, appelflap, gezonde appelflap. vegan, veganistisch, veganistische appelflap. zonder bladerdeeg. eivrij, lactosevrij, notenvrij, gezond recept, gezonde recepten, lekker, makkelijk recept, gezonde tussendoortjes, gezond genieten, biologisch, biologische voeding, biologisch eten, biologische ingrediënten

Vrij van geraffineerde suikers
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, oud en nieuw, oudjaarsdag, nieuwjaar, appelflap, gezonde appelflap. vegan, veganistisch, veganistische appelflap. zonder bladerdeeg. eivrij, lactosevrij, notenvrij, gezond recept, gezonde recepten, lekker, makkelijk recept, gezonde tussendoortjes, gezond genieten, biologisch, biologische voeding, biologisch eten, biologische ingrediënten

100% biologische ingrediënten
Ingrediënten
35 gram kokosolie
250 gram speltmeel
140 milliliter water
Snufje zout
1 appel
60 gram rozijnenOptioneel (topping)
10 milliliter honing
3 gram kaneel

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de kokosolie in een pannetje en smelt langzaam op laag vuur, zodra de kokosolie gesmolten is, kun je het pannetje opzij zetten.

Ondertussen kun je alvast beginnen met het maken van het deeg van de appelflappen.

Doe het speltmeel in een mengkom, of de mengkom van de keukenmachine als je die gebruikt. Voeg hier vervolgens het water, zout en uiteindelijk de gesmolten kokosolie aan toe.

Meng vervolgens met bijvoorbeeld een spatel en kneed tot een deegbal. Als je de keukenmachine/mixer laat mengen, wordt het al vrij snel een deegbal. Het is belangrijk dat je een stevige deegbal hebt.

Bestrooi vervolgens je werkblad met wat bloem om te zorgen dat het deeg er niet aan vast plakt. Leg daar je deegbal op, bestrooi die én de deegroller ook nog met extra bloem en je kunt het deeg uitrollen. Ga net zolang door met rollen tot je een mooie grote lap hebt die overal ongeveer even dik is.

Als je het deeg helemaal hebt uitgerold, kun je er vierkanten uit snijden. Je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt. Zelf heb ik een aantal wat grotere en een aantal wat kleinere gemaakt voor de afwisseling.

Let wel op dat je echte vierkanten maakt en geen rechthoeken, dan krijg je ze namelijk niet zo mooi dichtgevouwen.

Leg een bakpapiertje op een bakplaat en leg hier de vierkantjes deeg op. Schil ondertussen de appel en snijd in kleine stukjes Meng vervolgens in een schaaltje de rozijnen.

Beleg de vierkantjes deeg met de vulling van rozijnen en appel. Let op dat je ze niet te vol doet, dan kan je ze namelijk niet meer dichtmaken. Verdeel de vulling daarom goed over het deeg. Vouw het deeg vervolgens schuin dicht, zodat je echt driehoekige appelflappen krijgt. ​

Zelf heb ik in een schaaltje nog honing met kaneel en een klein scheutje water gemengd. Met een boterkwastje heb ik dit over de bovenkant van de appelflappen gesmeerd voor nog wat extra smaak, dit is uiteraard optioneel. Als je dit niet doet, dan zijn de appelflappen zelfs volledig plantaardig en daarmee passend in een veganistische leefstijl.

Je kunt de appelflappen nu gaan bakken, houd ongeveer 20 minuten voor de kleine appelflappen aan en 25 minuten voor de grotere. Let wel op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Je kunt nu gaan genieten van deze lekkere appelflappen, perfect bij een glaasje cava of champagne op Oudejaarsavond.
organic happiness, blog, foodblog, biologische foodblog, oud en nieuw, oudjaarsdag, nieuwjaar, appelflap, gezonde appelflap. vegan, veganistisch, veganistische appelflap. zonder bladerdeeg. eivrij, lactosevrij, notenvrij, gezond recept, gezonde recepten, lekker, makkelijk recept, gezonde tussendoortjes, gezond genieten, biologisch, biologische voeding, biologisch eten, biologische ingrediënten

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

Ben je op zoek naar nóg meer gezonde inspiratie? Bestel dan het “lekker in je vel E-book” met maar liefst 20 super lekkere én gezonde recepten. Met daarnaast ook nog meer informatie over gezonde voeding en mijn online coachingsprogramma.

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close