Offline?
Maand offline
Kerst is coming
Geen fan van verplichtingen
Op het gemakje
Kerstboomkoekjes
Recept: Chocolade Kerstkoekjes


Doordat de hazelnoten niet biologisch verkrijgbaar zijn, is niet het hele recept biologisch. Alle overige ingrediënten in dit recept zijn wel biologisch.
30 gram kokosolie
125 gram boekweitmeel
3 gram baking soda
3 gram vanille (2 stokjes)
40 gram honing
30 milliliter amandelmelk
1 ei
75 gram pure chocolade
50 gram kokosrasp
Een paar hazelnoten
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de kokosolie in een pannetje en laat langzaam op laag vuur smelten. Meng ondertussen het boekweitmeel met de baking soda en de vanille. Zorg ervoor dat deze droge ingrediënten goed gemengd zijn.
Voeg vervolgens de honing, amandelmelk en het ei toe en meng nogmaals goed tot je een stevig deeg krijgt. Als het nog te plakkerig is, kun je wat extra meel toevoegen. Leg vervolgens het deeg op een bakpapiertje en leg daar weer een bakpapiertje op zodat het deeg tussen 2 bakpapiertjes ligt. Rol het zo uit, dan plakt het niet vast aan de deegroller of het aanrecht. Als het deeg wat platter is, kun je het met wat bloem bestrooien en uitrollen tot een lap van ongeveer 0,5 cm dik.
Als de lap mooi is uitgerold tot ongeveer een halve centimeter dikte, kun je de vormpjes gaan uitsteken. Ik heb zelf kerstboompjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere vormpjes gebruiken. Ga net zolang door totdat het deeg op is.
Leg de koekjes vervolgens op een bakpapiertje op een bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Let op dat de baktijd per oven kan verschillen.
Laat de koekjes even afkoelen. Vul een grote pan voor een deel met water, zet op laag vuur, zet een kleinere pan in de grote en doe daar de chocolade in. Die smelt op deze manier au bain marie. Doe de geraspte kokos in een schaaltje of diep bord.
Als de koekjes afgekoeld zijn, kun je ze voorzichtig door de chocolade halen of ze besmeren met bijvoorbeeld een boterkwastje en daarna door de kokos halen voor het sneeuw effect.
Voor de afwisseling en het leuke effect heb ik er zelf voor gekozen om sommige chocolade Kerstkoekjes helemaal door de sneeuw te rollen. Bij anderen heb ik alleen het topje gedaan en wat ‘ballen’ toegevoegd in de vorm van hazelnoten. Leg ze vervolgens op wat folie of bakpapier op een bord in de koelkast om uit te harden.
Even geduld tot de chocolade uitgehard is en je kunt van deze heerlijke healthy chocolade kerstkoekjes genieten!

Download hieronder het recept om het makkelijk te kunnen printen.
Ben je op zoek naar nóg meer gezonde inspiratie? Dan is het glutenvrije en lactosevrije E-book zeker iets voor jou. In het E-book vind je maar liefst 20 super lekkere én gezonde recepten die je ook nog eens heel snel maakt. Je kunt het E-book in de shop bestellen óf eerst het GRATIS inkijkexemplaar downloaden voor een exclusief voorproefje.
Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Michelle
Ik ben Michelle, 30 jaar en de enthousiaste oprichtster van Organic Happiness. Ik ben dol op lekker én gezond eten en wil jou laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Als ik niet in de keuken sta, ben ik in de natuur te vinden met mijn vriend Jens en hond Leyla of sta ik op de tennisbaan.