Carrot Cake met Chocolade

Carrot Cake met chocolade. Een gezonde variant op de alombekende  carrot cake. De carrot cake is zonder toegevoegde suikers.
Het is al best een tijdje geleden dat ik echt een taart heb gebakken. Vaak bak ik kleine taartjes of muffins, maar een ‘echte taart’ dat was al even geleden. Toevallig had ik veel wortels in huis gehaald en dus was het tijd voor carrot cake! Iedereen kent natuurlijk de ongezonde carrot cake met dat heerlijke zoete, maar oh zo ongezonde witte laagje.Ik dacht dat moet anders kunnen en dat moet gezonder kunnen. Het principe van carrot cake met specerijen behield ik en ik ging voor een chocolade topping. En dat heeft super goed uitgepakt.

carrot cake worteltaart chocola verantwoord tussendoortje  gezonde cake suikervrij suikervrij bananenbrood suikervrije cake cake cake recept gezond gezonde taart recept biologisch organic happiness foodblog biologische foodblog simpel recept snel recept suikervrij suikervrij recept glutenvrij glutenvrij recept lactosevrij lactosevrij recept tussendoortjes gezonde cake gezonde snacks koolhydraatarme tussendoortjes taart gezonde taart sinaasappel wortel kokosolie honing eieren nootmuskaat pecannoten walnoten baking soda kaneel gember speltmeel pure chocolade

De taart bakte ik in het weekend ik vond het weer eens tijd om mijn collega’s te verblijden met een lekker baksel. Eens in de zoveel tijd doe ik dat, dat vind ik leuk. Maar zij vinden het ook leuk waar ik mee bezig ben en willen graag proeven. Ik nam daarom voor iedereen een stukje mee. Tegen sommigen zei ik gelijk wat het was en die vonden het heerlijk. Tegen degenen waarvan ik dacht die zijn niet zo voor groente zei ik niks. Pas nadat ze gezegd hadden hoe lekker ze het vonden, zei ik wat het was. Het grappige is dat eigenlijk iedereen zegt ‘oh de wortel proef je eigenlijk helemaal niet, lekker’. Mensen vinden het dus leuk dat het erin zit, maar willen het niet per se proeven. En zelf heb ik eigenlijk een beetje hetzelfde dus ik herkende me hier wel in. Een stukje waardering voor iets wat je gebakken hebt, is altijd leuk en daarom was ik ook erg blij met de feedback van mijn collega’s.


Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd:                60 minuten + 60 minuten rusttijd
Aantal:                 1 taart
Bijzondere benodigdheden:

  • Mixer
  • Rasp
  • Brownievorm of ovenschaal
  • Optioneel boterkwastje
carrot cake, blog, worteltaart, chocolade, healthy food, organic, recept, snacks, paleo, healthy, gezonde recepten, foodblog, groente, wortel, organic happiness, biologische foodblog

Vrij van geraffineerde suikers

Dit recept is niet 100% biologisch, omdat de pecannoten niet biologisch verkrijgbaar zijn. Alle overige ingrediënten zijn wel biologisch in dit recept.

Ingrediënten
100 gram kokosolie
130 gram honing
4 eieren
600 gram wortels
1 sinaasappel
70 gram pecannoten
110 gram walnoten
7 gram kaneel
2 gram nootmuskaat
2 gram verse gember
350 gram speltmeel
10 gram baking soda
50 gram extra pure chocolade (min. 72% cacao)

Hoe maak je het?

​Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de kokosolie in een pannetje en zet op laag vuur. Laat de kokosolie zo langzaam smelten, zorg ervoor dat het niet kookt. Doe de honing en de eieren alvast in een mengkom en voeg hier de kokosolie aan toe als deze gesmolten is. Mix het geheel vervolgens met de handmixer luchtig. Zet de mixer in het begin op een lage stand om te kijken hoe dat gaat, als het mengsel niet alle kanten op vliegt, kun je langzaam een standje harder gaan.

​​Schil nu de wortels. Het is natuurlijk niet lekker als de viezigheid van de schil in de carrot cake terechtkomt.

Als je de wortels hebt geschild, kun je ze raspen boven de kom met de kokosolie, honing en eieren. Eerlijk gezegd was het best even een klusje om alle wortels te raspen. Het kan ook komen doordat mijn rasp hier eigenlijk te klein voor was, maar ik ben er best even mee bezig geweest.

​Als je alle wortels hebt geraspt, kun je de sinaasappel schil ook boven de kom raspen. De schil is best bitter, dus ik zou niet teveel gebruiken en dan even proeven. Je kan er natuurlijk altijd meer aan toevoegen, maar minder gaat niet en het is zonde als je hele carrot cake daardoor niet meer lekker smaakt. Ik heb dat zelf een keer met een bananenbrood gehad, dat smaakte super bitter omdat ik tussentijds niet geproefd had. Dat was een goede les om voor nu altijd te proeven haha.

Als ook de sinaasappelrasp in de kom zit, kun je de noten toevoegen aan de kom. Ik heb de noten heel gelaten en zo aan de kom toegevoegd. Je hebt dan een lekkere bite in je carrot cake. Als je liever kleine stukjes noten wilt, kun je de noten ook fijnhakken of zelfs fijnmalen met de food processor, afhankelijk van hoe fijn je ze wilt.

Meng het geheel goed door elkaar. Als je alles goed hebt gemengd, kun je de nootmuskaat en de kaneel toevoegen. Snijd de gember in kleine stukjes en voeg die vervolgens samen met het speltmeel en de baking soda toe. Als je geen verse gember in huis hebt, kun je ook gemberpoeder gebruiken, maar verse gember is net wat lekkerder.

Meng dit alles goed door elkaar totdat je een mooi deeg krijgt. Je kunt het deeg nu verdelen over je bakvorm. Je kan de carrot cake nu gaan bakken. Bak voor 60 minuten op 150 graden. Let op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Als de carrot cake uit de oven komt, moet hij ongeveer 60 minuten afkoelen  voordat je hem met de chocolade kunt besmeren.

carrot cake, blog, worteltaart, chocolade, healthy food, organic, recept, snacks, paleo, healthy, gezonde recepten, foodblog, groente, wortel, organic happiness, biologische foodblog

​              Daarna kun je de chocolade au bain marie                  smelten. Vul een pannetje ongeveer voor                   de helft met water en zet deze op het vuur.                 Zet het vuur laag aan.             Hierin zet je een kleiner pannetje en daarin                 leg je de chocolade. De chocolade smelt nu               in het bovenste pannetje door de warmte                   die van het onderste pannetje afkomt. Een                 hele makkelijke manier om chocolade te                     smelten.

​Als de chocolade gesmolten is, kun je de carrot cake hiermee bestrijken. Ik heb dat zelf met een boterkwastje gedaan, dat werkt super goed!

Zet de carrot cake vervolgens in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden. ​

Als de chocolade uitgehard is, kun je genieten van een stukje van deze heerlijke carrot cake!
carrot cake, blog, worteltaart, chocolade, healthy food, organic, recept, snacks, paleo, healthy, gezonde recepten, foodblog, groente, wortel, organic happiness, biologische foodblog

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Download het GRATIS Inkijkexemplaar van het 'Lekker in je vel' E-book!

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close