Boerenkool smoothie met banaan – Uitgelicht


Boerenkool smoothie met banaan uitgelicht. Een aantal weken geleden plaatste ik het recept van deze smoothie online. Vandaag vertel ik je alles over de gezondheidsvoordelen van deze smoothie. Om te beginnen heb je de volgende ingrediënten nodig om deze smoothie te maken.
  • Boerenkool
  • Groene thee
  • Banaan
Foto

Boerenkool is een superfood, tenminste dat hoorde ik laatst iemand zeggen. Maar hoe eet je dat dan? Zelf ben ik niet echt een fan van gekookte aardappels en Jens al helemaal niet. De enige wijze van boerenkool die ik ken is stamppot met rookworst, niet echt aantrekkelijk. Ik verdiepte me er wat meer in en maakte er een winterse salade mee, die was goed gelukt. Maar toch is het niet een product wat ik vaak meeneem van de Markt. Na de winterse salade had ik nog wat over en dat deed ik in deze smoothie. Maar moet ik nu vaker boerenkool gaan halen of niet? Ik ga je het antwoord in deze blog geven.

Hart en Bloedvaten

Onder groene thee drinkers en niet groene thee drinkers is een onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat mensen die regelmatig groene thee drinken 31% minder kans hebben om hart- en vaatziekten te krijgen. Dit komt onder andere door antioxidanten die een positief effect hebben op bepaalde processen in je lichaam. (1)  In bananen zit een grote hoeveelheid Kalium, die Kalium zorgt ervoor dat je hart blijft kloppen doordat het elektrische signalen door je lichaam stuurt. Ook bananen hebben dus een positief effect op je hart. (2)

Hart- en vaatziekten komen vaak voort uit kleine ontstekingen in je lichaam. Deze ontstekingen kunnen mogelijk voorkomen worden door de ontstekingsremmende stoffen die in boerenkool zitten. (3) De ingrediënten van deze smoothie kunnen dus een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van je hart- en bloedvaten.

​Een verlaagd cholesterol kan ook bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Boerenkool heeft een positief effect op het verlagen van cholesterol, wat dus ook kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. (4) Ook de groene thee heeft een positief effect op je cholesterol, de antioxidanten in de thee zorgen hiervoor. (1) Ook helpt groene thee bij het verkleinen van de negatieve effecten van het ‘slechte’ cholesterol en het vergroten van de positieve effecten van het ‘goede’ cholesterol. (5)​

Diabetes

Diabetes is ook een veelvoorkomende aandoening zeker bij mensen die wat meer op leeftijd zijn. Het gaat hier dan ook met name om diabetes type 2. Door voeding kun je deze vorm van diabetes voorkomen of de negatieve effecten beter beheersbaar maken. De ingrediënten in deze smoothie kunnen daar ook een bijdrage aan leveren. Groene thee heeft bijvoorbeeld een positief effect op het voorkomen van pieken in de bloedsuikerspiegel. (1) Bananen bevatten veel vezels wat goed is voor je spijsvertering. Maar daarnaast vermindert de combinatie van vezels en vitamine B6 het risico op diabetes type 2 en die combinatie is ook in bananen aanwezig. (2)

Wist je dat?

  • Er in hetzelfde gewicht boerenkool veel meer vitamine C zit dan in een sinaasappel? (3)
  • Groene thee een ontgiftende, schimmelwerende én UV beschermende werking heeft? (5)
  • Banaan een feelgood neurotransmitter bevat? Die verbetert je stemming, onderdrukt je eetlust én verzacht pijnprikkels. (2)
  • Boerenkool ontstekingsremmende stoffen bevat die een positieve bijdrage kunnen leveren aan astma, artritis en andere auto-imuunziekten? (4)
  • Zowel bananen als boerenkool veel vitamine A bevatten wat goed is voor je ogen? (2+4)
  • De cafeïne in groene thee een positief effect heeft op je humeur, reactievermogen én geheugen? (1)
We kunnen dus zeker concluderen dat boerenkool een superfood is, maar daarnaast geldt eigenlijk hetzelfde voor groene thee én bananen. Een super gezonde smoothie dus die een positieve bijdrage aan je gezondheid kan leveren.
Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappinessVolg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close