fbpx

Amandelmeel – Glutenvrije melen

Amandelmeel – Glutenvrije melen

“Amandelmeel is wel wat duurder dan andere glutenvrije melen, maar dat is het zeker waard!”


Amandelmeel – Glutenvrije melen. Amandelmeel is een glutenvrij alternatief. En er zijn dan ook ontzettend veel amandelmeel recepten om mee te variëren.

Amandelmeel

Nadat ik het in deze rubriek al gehad heb over teffmeel, havermeel en boekweitmeel is nu een andere favoriet aan de beurt, namelijk amandelmeel. Het is niet alleen ontzettend lekker meel, maar ook nog eens heel gezond. Amandelmeel is wel wat duurder dan andere glutenvrije melen, maar dat is het zeker waard! Zelf houd ik ook altijd de acties bij Holland & Barret in de gaten, want die hebben vaak hoge kortingen of leuke acties waardoor het minder duur is. Maar je kunt amandelmeel ook online of bij de grotere supermarkten kopen.

Wat is amandelmeel?

Het wordt gemaakt van amandelen, zoals de naam al doet vermoeden. Het gaat hier om blanke amandelen, dus het bruine vliesje zit er dan niet meer aan. Dat bruine vliesje verwijderen ze door de amandelen kort te ‘blancheren’. (1,2)

Waarom amandelmeel?

Als je glutenvrij of koolhydraat arm wilt gaan eten, dan is amandelmeel een gezond alternatief. Ook makkelijk dat je de verhouding 1:1 kunt aanhouden wanneer je het vervangt voor tarwemeel. Voeg wel een extra eitje toe, het beslag zal ook wat dikker worden en het eindresultaat wat compacter en minder luchtig. Je kunt daarom ook amandelmeel combineren met ander meel om dit te voorkomen. (1) Het schijnt zelfs dat de meeste mensen met notenallergie het ook kunnen verdragen, maar let hier wel goed mee op en raadpleeg een arts als je twijfelt. (2)

Gezondheidsvoordelen amandelmeel

Amandelmeel bevat veel vezels wat goed is voor de spijsvertering en de stoelgang. Daarnaast bevat het veel eiwitten en gezonde vetten. Die gezonde vetten kunnen weer een positief effect hebben op zowel het cholesterol als hart en bloedvaten. De combinatie van vezels, vetten en eiwitten zorgt ervoor dat je lang vol zit na het eten van amandelmeel. (1,2)

Ook de mineralen zijn goed vertegenwoordigd in dit gezonde meel, zoals onder andere magnesium, calcium, kalium en ijzer. Maar ook vitamine E mag niet ontbreken. Al met al dus een heel erg gezonde vervanger van tarwemeel. (1,2)

Toepassing amandelmeel

Je kunt amandelmeel voor alle recepten gebruiken die normaal tarwemeel bevatten. Maar je kunt er zeker ook mee experimenteren voor andere recepten. Zo heb ik er bliss balls, pannenkoekjes, cake en koekjes mee gemaakt.


Bronnen:

  1. https://www.ahealthylife.nl/de-14-beste-glutenvrije-meelsoorten/
  2. https://www.verantwoord-afvallen.nl/voeding/amandelmeel-vervanger-voor-meelproducten
Ben je op zoek naar nóg meer gezonde inspiratie? Dan is het glutenvrije en lactosevrije E-book zeker iets voor jou. In het E-book vind je maar liefst 20 super lekkere én gezonde recepten die je ook nog eens heel snel maakt. Je kunt het E-book in de shop bestellen óf eerst het GRATIS inkijkexemplaar downloaden voor een exclusief voorproefje.
 
Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close