Chocoladeletters

Sinterklaas recept, suikervrije chocoladeletters. Een gezonder alternatief voor die heerlijke chocoladeletter.
blog, sinterklaas, cacao, chocolade, chocoladeletters, cacaoboter, suikervrij, lactosevrij, glutenvrij, gezonde recepten, lekker, recepten, makkelijke recepten, biologische ingrediënten, biologisch, organic happiness, biologische foodblog

Chocoladeletters ik ben er dol op, zoals deze die ik op mijn werk kreeg vorig jaar. Maar ben ik nou echt zo dol op die letters? Of gewoon op de chocolade haha, ik denk toch dat het de chocolade is en dan maakt de vorm eigenlijk niet zoveel uit haha. Maar in de chocoladeletters uit de winkel zitten zoveel onnatuurlijke toevoegingen. Ik wilde daarom een poging doen om ze zelf te maken. Oké ze smaken niet helemaal hetzelfde als die uit de winkel, maar ze zijn minstens net zo lekker. Of misschien nog wel lekkerder?! Ik had geluk dat er nog 2 stukjes voor me waren, Jens had de rest al binnen een dag opgegeten. Ik kan dus met zekerheid zeggen dat ze in de smaak vielen. Dit recept is ook eigenlijk heel makkelijk, het enige wat je echt nodig hebt, is geduld. Ik was de eerste te keer te snel met de chocolade in de spuitzak te doen, het was nog niet echt hard geworden. Dit had tot gevolg dat de chocolade er aan de onderkant weer uit liep en echt heel de keuken onder de chocolade zat. Niet echt heel handig dus. Gelukkig had ik wegwerp spuitzakken gekocht, dus die zak kon gelijk weg. En ik probeerde het opnieuw met meer geduld en meer resultaat.


Bereidingstijd: 5 minuten
Koeltijd:              10 minuten (+2 uur)
Aantal:                  2 grote letters
Bijzondere benodigdheden:

  • Vuurvaste kom
  • Spuitzak
  • Bakpapier

                                     Eivrij          Glutenvrij      Lactosevrij   Notenvrij      Vrij van                 100%                                                                                                                                           geraffineerde  biologische                                                                                                                                     suikers             ingrediënten

Ingrediënten
90 gram cacaoboter
45 gram rauwe cacao
​40 gram honing*Optioneel:
Blokje extra pure chocolade (ongeveer 15 gram)

* De honing kun je voor een plantaardig zoetmiddel vervangen om het recept vegan te maken.

Hoe maak je het?
Pak de vuurvaste kom en een pannetje erbij. Doe in de grootste pan water en zorg ervoor dat als je andere kom of pan erboven op zet, deze het water niet raakt. Zet de pan met water op het vuur en zet het vuur vervolgens niet te hoog. Het gaat erom dat het water wordt om zo de cacaoboter au bain marie te kunnen laten smelten. Doe vervolgens in de kom de cacaoboter. Zelf heb ik nog een klein blokje chocolade toegevoegd om het mengsel wat meer stevigheid te geven.

​Zodra de cacaoboter helemaal is gesmolten, dit kan wel even duren, doe je het in een mengkom (of als het al in een mengkom zit, kan het daarin blijven). En je voegt zo snel mogelijk de cacaopoeder en de honing toe. Roer goed en zorg ervoor dat alles goed gemengd is én je geen klontjes meer hebt in je mengsel. ​Laat het mengsel vervolgens afkoelen en hiermee ook uitharden. Dit duurt ook ongeveer 10 minuten. Je merkt vanzelf of het mengsel al hard genoeg is of nog te vloeibaar. Als het nog te vloeibaar is, loopt het namelijk aan de onderkant weer uit je spuitzak.

​Als het mengsel in de spuitzak zit, kun je je letters gaan maken. Ik heb eerst een rondje gemaakt en daarna nog een rondje eroverheen. Zo ben ik doorgegaan totdat alle chocolade op was.

​Het mengsel is al wel wat uitgehard, maar nog niet hard genoeg om op te pakken en te eten.  Leg het bakpapiertje daarom op een bord of schaal in de koelkast en laat ongeveer 2 uur uitharden in de koelkast.

​​Je kunt dan genieten van deze heerlijke, verantwoorde chocoladeletters.
blog, sinterklaas, cacao, chocolade, chocoladeletters, cacaoboter, suikervrij, lactosevrij, glutenvrij, gezonde recepten, lekker, recepten, makkelijke recepten, biologische ingrediënten, biologisch, organic happiness, biologische foodblog

Ik vind het super leuk als je een recept van mij maakt en ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Laat je me weten hoe het is geworden? Je kunt Organic Happiness taggen op Facebook of Instagram @organichappinessblog en gebruik daarbij de hashtag #organichappiness

Volg je Organic Happiness al op Social Media?

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close