
Maasboulevard
De locatie voor het event was perfect, aan de Maasboulevard in Rotterdam. Wat een uitzicht tijdens de lunch! Chantal van den Hoogen van de Smaakspecialist begon met de aftrap en vertelde ons over de kiwi challenge. Hierover ga je nog meer lezen op mijn blog. Na het welkom mochten we de lunch opscheppen. Alles was aanwezig om een lekkere Buddha Bowl te maken.

Brainstorm
Tijdens de lunch brainstormden we over 2018 en wat we voor ideeën hebben bij Organic Kitchen. Ik kan je vertellen dat daar veel toffe plannen uit voortgekomen zijn. Het is ook zo leuk om met zoveel gelijkgestemden over eten en leuke plannen te praten. Na de lunch mochten we ons verplaatsen naar het proeflokaal waar diverse sprekers wat kwamen vertellen over hoe eten er in 2025 uit ziet. De aftrap werd gedaan door de Smaakspecialist zelf met Maarten de Leng die eindverantwoordelijk is voor de commercie bij de Smaakspecialist en Pieter Dirven die het brein is achter de Smaakspecialist. Pieter vertelde iets over zijn doel om zoveel mogelijk mensen te inspireren om gezond, biologisch en bewust te eten en ook vertelde hij dat ze inmiddels hun producten al naar 20 landen exporteren!

Gezond door voeding?
Na het welkom door Pieter en Maarten krijgt journalist Daan de Wit het woord. Daan heeft onderzoek gedaan naar gezonde voeding en hoe je gezond kan worden door middel van voeding. Hij combineert hierbij de oudste kennis op het gebied van voeding en de nieuwste voedingstechnieken. Zijn verhaal is erg interessant en raakt ook heel veel van mijn visie op het gebied van (gezond) eten. Hij vertelt bijvoorbeeld iets over gezonde vetten en cholesterol. Eigenlijk is cholesterol een soort reparatiestof. Als er ontstekingen in je lijf zijn, gaat cholesterol aan de slag om die te repareren. Daan heeft ook een boek over dit onderzoek geschreven, ‘ Weet wat je eet’ ik zie hier een leuk kerstcadeautje aankomen haha.

Development
Na Daan is het woord aan Sandra Vissers van de Smaakspecialist, zij werkt bij de Development Kitchen en houdt zich onder andere bezig met research, productinnovatie en datakwaliteit. Ze hebben vanuit de Smaakspecialist ook onderzoek gedaan in supermarkten. In verschillende supermarkten hebben ze mensen gevraagd of ze weleens biologische producten kopen en dat blijkt 77% van de mensen weleens te doen. Ook hebben ze onderzocht waarom mensen voor biologisch kiezen. Dat blijkt vooral met gezondheid en duurzaamheid te maken te hebben. Wat ik zelf wel interessant vond, was dat er verschillen zichtbaar waren in de percentages afhankelijk van de supermarkt waar de vraag gesteld werd.

Hippe Vegetariër
De volgende spreker was Isabel Boerdam van de hippe vegetariër. Wat een enthousiaste spreekster met een passie voor vegetarisch eten. Echt een genot om naar haar te luisteren. Ze probeert minder vlees eten op alle mogelijke manier te promoten. Zo heeft ze een initiatief gestart voor de week zonder vlees in maart 2018. Diverse kantines bij bedrijven en universiteiten van Sodexo doen mee, tankstations gaan in die week ook vegetarische opties aanbieden en zelfs de Albert Heijn doet mee in deze week zonder vlees. Dat is wel echt een mooie manier om meer bewustwording te creëren. Als je er dan voor kiest om als volwassene een week geen vlees te eten dan bespaart dat ook heel veel schade aan het milieu, onder andere scheelt het 7 maanden werk voor een boom om al die afvalstoffen te zuiveren. Daar had ik nooit echt zo bij stilgestaan.

Sportdiëtiste
Na de pauze waren we weer opgefrist voor het tweede deel. Dat werd afgetrapt door Sarai Pannekoek, sportdiëtiste. Sarai is ook al zo enthousiast en gepassioneerd over gezonde voeding. Ze begeleidt topsporters en toekomstige topsporters op het gebied van voeding. En ze houdt van challenges, zo probeert ze de sporters ertoe te bewegen meer groente te eten. Zo is ze de groentechallenge gestart. Hierbij moeten ze bij elke maaltijd op de dag groente eten. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk kleuren op hun brood te eten. Het brood is bruin, het beleg moet dan een andere kleur zijn en daar moet dan nog iets van groente bij wat weer een andere kleur heeft. Dit bleek zo’n succes dat de zwemmers op een gegeven moment zelfs 5 kleuren op hun brood hadden. Ook krijgen ze de opdracht om 2 verschillende kleuren fruit te eten op een dag om zo ook meer variatie in hun dieet aan te brengen. Sarai probeert de sporters zelf dingen in te laten zien zodat ze zelf de bewustere keuzes maken en uiteindelijk hun gedragspatronen veranderen.

Delicious
De laatste spreekster was Makkie Mulders zij is de oprichtster van het blad Delicious. Delicious wil mensen inspireren om van eten een feestje te maken. Daarnaast wil ze mensen ook bewegen om zo vers mogelijk te eten wat past bij een drukke manier van leven. Makkie vindt het dan ook erg jammer dat mensen vaak zeggen dat ze te druk zijn om te koken, ze maakt de vergelijking met slapen. Straks zijn we ook te druk om te slapen, die twee zijn zo essentieel om gezond te kunnen blijven en daarom wil ze met Delicious mensen blijven inspireren. om toch zelf de keuken in te gaan om gezond en makkelijk te koken.

Eefje
Al met al ben ik weer helemaal vol positieve energie en heb ik veel geleerd deze middag. Het was een enorm geslaagd evenement. Na afloop was er nog een borrel met lekker eten, gemaakt door Eefje. Zij heeft een afhaalrestaurant in Rotterdam waar ze gezonde maaltijden maakt die mensen dan ‘s avonds kunnen ophalen.. Als je minder tijd hebt, is dat echt ideaal. We kregen wat van die maaltijden te proeven en die zijn echt lekker. Ik had een parelgort salade met gegrilde courgette, venkel, paprika, olijven, Parmezaanse Kaas en pistachenootjes .En die was echt heel erg lekker de smaken combineren heel goed bij elkaar en het zoute van de pistachenootjes met de bite erbij maakt het recept helemaal af. Als ik in Rotterdam zou wonen, was ik zeker vaker langsgegaan.

Goodiebag
Ik heb enorm genoten van de dag en toen ik thuiskwam, was het natuurlijk tijd om de goodiebag open te maken. Yogi tea, quinoa met noten van Lola Quinoa, een kiwi voor de kiwi challenge en afwasmiddel van Marcel’s Green Soap. Een super leuke tas met leuke spullen. En mijn favoriet is natuurlijk wel de tas rechtsboven haha.
Ik wil de Smaakspecialist en Organic Kitchen bedanken voor deze toffe middag en de uitnodiging!