fbpx

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg. Deze gezonde appelflappen maak je makkelijk zelf. Heerlijk om gezond(er) te kunnen genieten op Oudejaarsavond.

Klik hier om direct naar het recept te gaan.

Oudjaarsavond

Appelflappen horen toch wel bij Oudjaarsavond, alhoewel ik zelf meer voor team oliebol ben haha. Ik haal vaak gedurende het jaar al een keertje of twee een oliebol, op oudejaarsavond laat ik ze vaak wel staan. Ze zijn vaak zo vet en dan kan ik wel eens last van mijn buik krijgen en op Oudjaarsavond met buikpijn zitten, is niet iets wat ik graag wil haha. Ik heb daarom vorig jaar al een gezonder oliebollenrecept gemaakt en nu het gezondere recept voor de appelflappen.


Eerlijk gezegd zal ik heel blij zijn als het weer januari is en al die Feestdagen voorbij zijn. Ik moet zeggen dat het me meeviel in tegenstelling tot voorgaande jaren, maar zoveel verplichtingen en drukte is gewoon niks voor mij. En in december zijn er nou eenmaal veel verplichtingen in een korte tijd met Nieuwjaarsdag als hoogtepunt haha.

Nieuwjaarsdag

Oudjaarsavond is voor ons lekker op het gemakje bij mijn schoonouders, eten en spelletjes doen dus dat is wel gezellig. Dan blijven we daar slapen, want dat is nu eenmaal praktischer, omdat we de volgende dag naar Jens z’n Opa en Oma  moeten en die wonen daar vlakbij. Nieuwjaarsdag is dus weer een race tegen de klok naar Opa’s, Oma’s en ouders. Zoals ik al zei zal ik blij zijn als het er weer op zit en ik weer lekker thuis kan bijkomen haha. Gelukkig ben ik de komende week een weekje vrij dus dan heb ik alle tijd om lekker bij te komen van die drukke dagen en daar heb ik ook zeker behoefte aan.

Recept: Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog
Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog
Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog
 
Ingrediënten

35 gram kokosolie
250 gram speltmeel
140 milliliter water
Snufje zout
1 appel
60 gram rozijnen

Optioneel (topping)

10 milliliter honing
3 gram kaneel

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de kokosolie in een pannetje en smelt langzaam op laag vuur, zodra de kokosolie gesmolten is, kun je het pannetje opzij zetten.

Ondertussen kun je alvast beginnen met het maken van het deeg van de appelflappen.

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog

 

Doe het speltmeel in een mengkom, of de mengkom van de keukenmachine als je die gebruikt. Voeg hier vervolgens het water, zout en uiteindelijk de gesmolten kokosolie aan toe.

Meng vervolgens met bijvoorbeeld een spatel en kneed tot een deegbal. Als je de keukenmachine/mixer laat mengen, wordt het al vrij snel een deegbal. Het is belangrijk dat je een stevige deegbal hebt.

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog

 

Bestrooi vervolgens je werkblad met wat bloem om te zorgen dat het deeg er niet aan vast plakt. Leg daar je deegbal op, bestrooi die én de deegroller ook nog met extra bloem en je kunt het deeg uitrollen. Ga net zolang door met rollen tot je een mooie grote lap hebt die overal ongeveer even dik is.

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog

 

Als je het deeg helemaal hebt uitgerold, kun je er vierkanten uit snijden. Je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt. Zelf heb ik een aantal wat grotere en een aantal wat kleinere gemaakt voor de afwisseling.

Let wel op dat je echte vierkanten maakt en geen rechthoeken, dan krijg je ze namelijk niet zo mooi dichtgevouwen

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog

 

Leg een bakpapiertje op een bakplaat en leg hier de vierkantjes deeg op. Schil ondertussen de appel, snijd in kleine stukjes en meng in een schaaltje met de rozijnen.

Beleg het deeg met de vulling van rozijnen en appel. Let op dat je ze niet te vol doet, dan kan je ze namelijk niet meer dichtmaken. Verdeel de vulling over het deeg. Vouw het deeg vervolgens schuin dicht.

Gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, Gezonde appelflappen, Gezonde appelflap recept, Gezonde appelflappen bakken, Zelf gezonde appelflappen maken, Gezondere appelflappen, Appelflap zonder suiker, Appelflap zonder ei, Appelflap zonder bladerdeeg, Appelflap zelf maken recept, organic happiness, gezond recept, biologisch, biologische foodblog

 

Zelf heb ik in een schaaltje honing met kaneel en een klein scheutje water gemengd. Met een boterkwastje heb ik dit over de bovenkant van de appelflappen gesmeerd, dit is uiteraard optioneel. Als je dit niet doet, heb je zelfs vegan appelflappen.

Je kunt de appelflappen nu gaan bakken, houd ongeveer 20 minuten voor de kleine appelflappen aan en 25 voor de grotere. Let  op dat de baktijd per oven kan verschillen.

Je kunt nu gaan genieten van deze gezonde appelflappen zonder bladerdeeg, perfect bij een glaasje cava of champagne op Oudejaarsavond.

Heb jij dit recept gemaakt? Deel hem op Social Media

@organichappinessblog of gebruik #organichappinessblog

Ken jij het Organic Happiness abonnement al?

Mis nooit meer een recept en ontvang maandelijks alles overzichtelijk in je mailbox. Klik hier voor meer informatie!

Picture of Michelle

Michelle

Ik ben Michelle, 26 jaar en de enthousiaste oprichtster van Organic Happiness. Ik ben dol op lekker én gezond eten en wil jou laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Als ik niet in de keuken sta, ben ik in de natuur te vinden met mijn vriend Jens en hond Leyla of sta ik op de tennisbaan.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.